Online a megye több intézménye is becsatlakozott

2022.10.24. 12:27

Az újraélesztés folyamatával ismerkedtek az abai diákok (videó)

Hagyományteremtő céllal, első ízben rendezett olyan programot az Aba Sámuel Általános Iskola, melynek keretében az újraélesztés technikáit tanították a gyerekeknek. A kezdeményezéshez a település gimnáziuma a helyszínen, a megye több iskolája pedig online csatlakozott.

Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyszínen több mint 250, összességében pedig közel 700 diák vett részt a foglalkozáson, ahol az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével ismerhették meg az újraélesztés menetét és technikáit. Az eseményhez online csatlakoztak Sárszentágotáról, Sárkeresztúrról, Nádasdladányból, Dégről, Kálozról és Sárbogárdról is. A gyerekek első körben labdákon gyakorolhatták a helyes kéztartást, tempót és nyomásmélységet, aki pedig szerette volna, az egy gyakorlóbabán is kipróbálhatta az életmentő lépéseket.

– Az újraélesztés fontosságát mutatja, hogy naponta körülbelül 70 ember hal meg szívhalállal. Olvasható volt több cikkben is, hogy előfordult, hogy kisgyermek mentett életet, ezért tartottuk fontosnak, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek az újraélesztés technikájával – mondta az eseménnyel kapcsolatban Penczu Attila, az Aba Sámuel Általános Iskola tagintézmény-vezetője. A legfiatalabb résztvevők harmadik osztályos tanulók voltak, a szervezők szerint ebben a korban már megfelelő erővel rendelkeznek a gyerekek ahhoz, hogy el tudják érni a szükséges nyomásmélységet. Az általános iskolás diákok mellett az abai Atilla Király Gimnázium tanulói is részt vettek a programon.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Penczu Attila kiemelte, a részt vevő intézmények szakmai segítséget kérhettek: ahol szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel, oda mentőápolók érkeztek. – A tankerületnek köszönhetően több helyre tudtunk babát juttatni, hogy azon is gyakorolni tudjanak a gyerekek – hangsúlyozta a tagintézmény-vezető.
A helyszínen Kröszl-Keszthelyi Szabolcs és Varjú Viktor mentőápolók segítették az oktatást. Az Országos Mentőszolgálattól pedig Perédi Péter, a Közép-Dunántúli Régió kommunikációs munkatársa érkezett, aki kiemelte, országos szinten fontosnak tartják, hogy az újraélesztés folyamatát már kisiskolás korban elkezdjék tanítani.  

A helyszínen lévő pedagógusok első benyomása szerint a gyerekek nyitottak voltak a tanulásra, igyekeztek ellesni és elsajátítani a szükséges lépéseket és technikákat. Az Aba Sámuel Általános Iskola célja, hogy a kezdeményezés rendszeres programmá váljon, és minél több intézmény bevonásával, minél több gyermeknek át tudják adni ezt a tudást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában