Bárki lehet világvédő!

2022.10.10. 10:00

A világ legnagyobb tanórája a soponyai iskolában

A soponyai Zichy János Általános Iskola a kezdetektől minden évben, így ebben a tanévben is ismételten csatlakozott A világ legnagyobb tanórája elnevezésű nemzetközi oktatási projekthez – tájékoztatta lapunkat Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató.

V. Varga József

A világ legnagyobb tanórája az 5. osztályban. Balra fönt Kajári Henrietta tanárnő

Fotó: Az iskola

Az oktatási projekten keresztül minden diák megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani. Foglalkoznak az órákon egyebek között a mélyszegénység felszámolásának, az esélyegyenlőség megteremtésének, a minőségi oktatás biztosításának és a környezetünk védelmének kérdéskörével.

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a Project Everyone kampányát, amelyben A világ legnagyobb tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott globális célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A világ legnagyobb tanórája idei programsorozatát hazánkban október 3–7. között, nyolcadik alkalommal, a Belügyminisztérium, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében rendezték meg. Kiemelt témája ebben az évben a minőségi oktatás volt.

– A soponyai általános iskolában Kajári Henrietta biológia-környezetvédelem szakos tanárnő vezetésével zajlottak az osztályokban a tanórák. Témájuk egyfelől a 17 globális cél kitárgyalása volt, amely mind a fenntartható fejlődést hivatott szolgálni, hiszen valamennyi olyan társadalmi probléma, amely mindannyiunkat érint. Csak néhány közülük: a szegénység felszámolása; az éhezés megszüntetése; tiszta víz és alapvető köztisztaság; felelős fogyasztás és termelés; fellépés az éghajlatváltozás ellen. Az ENSZ a célok többségének elérését 2030-ra időzíti – mondta el Hollósiné Anikó. 

A soponyai diákok ugyanazt fogadhatják meg, amit a más országbeli tanulók, vagy bármely közösség tagjai. Elsősorban saját maguk, illetve közösségeik tehetnek – látszólag – apróságokat a változásért. Ez a program lényege, s egyben mottója: Bárki lehet világvédő! – tette hozzá az iskolaigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában