Fél élet a betegek szolgálatában

2022.09.03. 13:30

Szenior orvosok találkoztak a székesfehérvári Bazilikában (videó)

A megújult Szent István Király Székesegyházban rendezték a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének XVIII. Szenior Orvostalálkozóját. A program a szeniorok köszöntésével és Szent Márton-érem-átadással kezdődött, majd a Bazilika, az új Látogató Központ, valamint az Egyházmegyei Múzeum megtekintésével folytatódott.

Kecskés Zoltán

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyugdíjas éveikbe lépő pályatársak számára szervezi minden évben a Senior Orvosok Találkozóját Altorjay András kardiológus, főorvos.  Az eseményre a hétvégén, az alig pár hete megújult Szent István Király Székesegyházban került sor, ahol átadták a Szent Márton érmet, Nagy Benedek szobrászművész alkotását. A főszervező ünnepi beszédében kiemelte, az érem a fiatal és a szenior orvosok összetartozásának jelképe, felirata pedig Hippokratész szavait idézi: „A művészet örök, de az élet rövid”.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

– 18 éve szerveztük meg az első szenior találkozót, eddig több mint 200-an kapták meg a Szt. Márton Emlékérmet. Az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, hogy ezen idő alatt több mint 100 kolléga halt meg – fogalmazott  Altorjay András beszédének kezdetén, majd egy perces néma gyásszal emlékeztek meg a tisztelt egybegyűltek azokról, akik már nem lehetnek itt. – Utolsó találkozásunk óta számos kollégánk halt meg, olyanok, akik legutóbb még velünk együtt voltak, emléküket megőrizzük szívünkben: Wesztergom Erzsébet, laborszakorvos, transzfúziós állomás vezető; Szánthóné Pöstyéni Katalin, neurológus, pszichiater, igazságügyi szakértő; Fekete András, háziorvos, Szabadegyháza; Tolner Margit, belgyógyász, háziorvos; ifj. Tokodi István, gyermekgyógyász, gastroenterológus, n eonatológus, ov. főorvos; Kertész László, belgyógyász, kardiológus; Somos János, sztomatológus és szájsebész ov. főorvos; Solt István, belgyógyász, gastroenterológus, nefrológus, ov. főo.; Csiffáry Éva, gyermekgyógyász és pszichotherapeuta, Mór; Rikker Csaba, belgyógyász, nefrológus; Baráth Károly, radiológus főorvos; Végh Ágnes, gyermekszakorvos; Bakó Béla, háziorvos, Kápolnásnyék; Fekete Zsuzsanna, neurológus, gyermek pszichiater; és Kulcsár Zsuzsanna, üzemegészségügy – sorolta fel elhunyt kollégái nevét.

Ezt követően egy április eseményt idézett fel a kardiológus: – Ferenc pápa egy Szent Mártont ábrázoló bronzplakettet ajándékozott Orbán Viktor magyar kormányfőnek, amelyet a Szentatya személyesen választott ki a Vatikán műhelyéből. 

„Ez a dombormű Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember – jó, tudom, Pannónia, római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok" – fűzte a magyarázatot Ferenc pápa az ajándékválasztáshoz. – Ilyen az orvos és minden humán szolgáltatást végző ember élete, aki életének felét a betegekre, a gondjaira bízottakra költi, mint Márton köpenyének felét a koldusra – folytatta ünnepi beszédét Altorjay András. –  Vegyétek hát ezt az érmet erkölcsi kárpótlásként, munkátok kései elismeréseként a fiatalabb pályatársaktól, a Magyar Orvosi Kamara Fejér megyei Szervezetétől.

Ezután Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a Szt. Márton Emlékérmet, amelyet ő maga is megkapott ezen a különleges eseményen. A Püspök Atya elmondta, hogy az orvosokat az egyházban mindig is nagy tiszteletben tartották – a Szentírásban több orvos is szerepel – , aki a maga hivatását és küldetését feltétlenül  úgy végzi, ahogy azt a Jóisten megparancsolta, felebaráti szeretet szolgálatával a szegényekhez, betegekhez való odahajolással, megsegítésével.

Az idei találkozón Spányi Antal, megyés püspök; Smohay András, művészettörténész, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója; Szabó Bakos Györgyné, önkormányzati képviselő; Bálint Éva, rheumatológus; Beh Mária, fül-orr-gégész; Gyuranecz Miklós, szülész és nőgyógyász; Heczel Sándor, szülész és nőgyógyász; Ignáth Ildikó, fogszakorvos, Répássy György, traumatológus sebész; Schandl Károly, szülész és nőgyógyász; Szűts Marcella, belgyógyász és nefrológus; Tóth Tibor Imre, háziorvos és üzemegészségügyi szakorvos részesült elismerésben. Emellett az aranydiplomát kapott Matyikó Flórát és  Simon Gábort is kiemelték, valamint örömüket fejezték ki Szöllősy Edit Pro Civitate kitüntetésének, Horváth Éva, Székesfehérvár Egészségügyéért-díjának, valamint Varga Miklós, Polgármesteri Elismerő Emlékérmének. 

A találkozó azonban nem csak hivatalos elismerések átadásából állt – az ünneplést követően a tisztelt egybegyűltek megtekinthették a felújított Bazilikát, melynek rekonstrukciójáról Smohay András beszélt, ezt követően pedig az új Látogató Központba, valamint az Egyházmegyei Múzeumba is ellátogattak. A napot egy közös ebéddel és kötetlen eszmecserével zárták a mielőbbi találkozás reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában