Frissen Fejérből

2022.09.29. 14:58

Súlyos robbanások szakították meg a lövések zaját a megyehatáron (videó)

Többnemzeti komplex harcászati gyakorlat zajlik a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén. A harcászati feladatokban magyar, horvát, szlovák, olasz és amerikai alakulatok vesznek részt. Az utolsó nagy felvonásra a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka is kilátogatott.

Palocsai Jenő

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Számtalan technikai eszközt, járművet és nem kevesebb, mint 1200 főt állítottak hadba a központi lőtéren, hogy a Brave Warrior 2022 elnevezésű hadgyakorlaton bemutassák tudásukat, és hogy kiderüljön, hogyan tudnak együtt dolgozni? A feladatokban leginkább páncélozott szállító- és harcijárművek, valamint harckocsik vettek részt. Az őket működtető, kezelő alegységek összesen mintegy félszáz technikai eszközzel vonultak a hadgyakorlat harcmezejére és felettük két Mi24-es géppár és egy Mi17-es adta a légi támogatást, de részt vett a szimulált ellenség elleni támadásban, illetve a gyakorlat különböző fázisaiban öt H-145 M helikopter, valamint egy Gripen JAS-39 géppár is. 

A magyar, horvát, szlovák, olasz és amerikai alakulatok vezetői a dísztribünön állva, távcsövek segítségével figyelték az esemény. Az angol nyelvű narrációból derült ki a nézők számára, hogy mikor mit tesznek a harci alakulatok, honnan is jön az ellenség? Hol a magyarok Leopard 2 harckocsijai, BTR-80-as páncélozott szállítójárművei, Gidránjai bukkantak föl a gyakorlótéren, hol az olaszok Centauro páncélozott harcjárművei, de nem maradtak ki a képzeletbeli ütközetből a szlovák alegységek sem a szintén páncélozott BMP-1-ekkel. 

A nagy távolságban zajló hadi eseményekből legtöbbször csak a lövések pillanatában felvillanó torkolattüzet lehetett észlelni, majd a feltörő fekete vagy fehér füstöt. Ám a lövés döreje lényegesen később érte el az irányítótornyot, megremegtetve annak üvegtábláit és a rajta álló nézők mellkasát. Néha csak az egyik vagy a másik nyitott tüzet, de volt, hogy szinte valamennyi fegyver ropogott. Egymást követték a nyomkövetős lövedékek, melyek néha gellert kapva a célpontokon az ég felé törtek. Aztán megérkezett a légi támogatás. A Gripen viszonylag alacsonyan átrepült a csatamező felett, majd gyorsított, orral az ég felé és már készült keresztülfúrni magát a felhők összesimult szürke paplanján, amikor hasonlóan piszkosszürke tölcsér és nagy dörrenés jelezte, hogy a vadászgép bombát dobott egy előre meghatározott célpontra.  

 

Mint megtudtuk, a gyakorlat alapja egy teljes harcászati feladat végrehajtása volt zászlóalj harccsoport szinten. A kiképzési foglalkozás célja, hogy a feladatban résztvevő nemzetek katonái megismerjék egymás eljárásrendjét, feladatrendszerét, valamint, hogy többnemzeti környezetben is el tudják végezni a kapott utasításokat. Maga a hadgyakorlat szeptember derekán kezdődött, akkor még csak ismerkedtek egymással a résztvevők, és csak a száraz-, illetve a vaklőszeres begyakorlások után kezdtek hozzá az éleslövészetnek. 

A gyakorlatban 17 alakulat, azon belül mintegy 600 fő vett részt csak a Magyar Honvédség kötelékéből. Az olaszok hegyivadász századdal érkeztek, míg az amerikaiak egy légiszállítású lövészszázaddal érkeztek. A horvát haderő harctámogató, illetve harcbiztosító erőkkel vett részt a gyakorlaton, és a V4-es együttműködés keretében megjelent a szlovák haderő egyik százada is. 

A Kiemelt Éberségi Tevékenységű Harccsoport többnemzetivé tételéről még márciusban döntött a kormány. Ezzel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta: -Magyarország azonnal felajánlotta a saját zászlóalját, hogy mi ebben részt veszünk, majd az Egyesült Államok, Olaszország, Törökország és Horvátország is csatlakozott. Múlt héten NATO ellenőrök előtt is bizonyította az egység, hogy tagjai bevetésre készek. A mai nap egy bemutató, melynek keretében a katonai vezetőknek, illetve a politikai mestereknek mutatjuk be, hogy a NATO-katonák képesek együttműködni és megvédeni a NATO, illetve a nemzetek területét. Ezek a csoportok a látható részét képezik a gyakorlatnak, de mindeközben, ha láthatatlanul is, de ott vannak és dolgoznak a kiberkatonák is, tehát a cyber területen is jelentős a fejlődés. 

A hadgyakorlat végén elrendelt pihenő előtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf végigjárta az eseményen felsorakozott magyar alakulatokat. A honvédelmi miniszternek bemutatták az eszközöket és azok kezelőit is a gyakorlópálya peremén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában