A többgenerációs családi házak száma meghaladja a 150-et

2022.09.27. 18:00

Rezsikérdés: Pozitív reakciók Bogárdon a hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatban

Szeptember 10-étől hatályos a rendelet, amely szerint ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanban – például többgenerációs családi házban – legalább kettő, de maximum négy önálló „lakás rendeltetési egység” található, akkor kizárólag egy jegyzői hatósági bizonyítvány alapján kedvezményes földgáz igényelhető. Venicz Anitával, Sárbogárd címzetes főjegyzőjével beszélgettünk.

Kecskés Zoltán

Hamarosan beindulhat a fűtési szezon, így sokaknak nagy segítség lehet a hatósági bizonyítvány kiállítása, amely kedvezményes gázra jogosítja fel a többgenerációs családi házban élőket.

Fotó: Karnok Csaba/DM

Mi a pontos menete a kedvezmény igénylésének?

– Kérelem nyomtatványt szerkesztettünk, melyben a lakossági gázfogyasztót nyilatkoztatjuk a kormányrendeletben foglaltakról, illetve arról, hogy a lakóhelyül szolgáló ingatlan hány lakásrendeltetési egységből áll. A kitöltési útmutatóban segítséget nyújtunk a kérelmezőnek a lakásrendeltetési egység meghatározásához. Tájékoztatjuk a kérelmezőt az adatkezelési szabályokról, valamint, hogy lakcím adataikat ellenőrzés céljából megtekintjük. Az ügyfeleket felhívjuk az egy lakcímen élők adatainak közlésére, és egyben figyelmeztetjük a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményes többlet gáz mennyiség elszámolásának következményeire. A nyomtatvány az önkormányzat ügyfélszolgálatán megtalálható, valamint Sárbogárd város honlapjáról letölthető. A kérelem nyomtatványt a lakossági gázfogyasztó a vele egy lakcímen élők adataival kitöltve és a nyilatkozatot aláírva a lakcímkártyák másolatával személyesen vagy elektronikus úton juttathatja el az ügyfélszolgálatra vagy Sárbogárd város jegyzőjéhez.

Mennyi időn belül kell döntenetek?

– A kérelem elbírálási ideje nyolc nap. Ez az eddigiekben elegendőnek bizonyult a személyadat és lakcím nyilvántartás adataival való egyeztetésre és a hatósági bizonyítvány kiállítására. A kiállított hatósági bizonyítványt az ügyfelek átvehetik személyesen az ügyfélszolgálaton, vagy részükre postázásra kerül.

A hatósági bizonyítvány kiállításának egyik legfontosabb eleme a helyszíni szemle. Mit néztek pontosan?

– Azt, hogy a lakásrendeltetési egység vonatkozásában az ingatlanon kialakításra kerültek-e a 253/1997(XII.20.) kormányrendelet 105§ - ba foglalt helységek, valamint, hogy mindkét vagy több rendeltetési egység alkalmas-e az életvitelszerű lakhatási körülmények kielégítésére. Ez alatt értem a lakó- és fürdőszobát, a mellékhelyiséget, a konyhát és a közlekedőt. Ezek mind-mind szükségesek a hatósági bizonyítvány kiállításához.

Mik a tapasztalatok, mennyi igénylés érkezett eddig hozzátok, illetve Sárbogárdon mennyi többgenerációs családi ház található? Hogy fogadták az emberek a bejelentést?

– A mai napig közel 20 kérelem került benyújtásra, és közel ennyi érdeklődő volt a polgármesteri hivatalban az igénylés feltételeivel kapcsolatosan. Sárbogárdon az 1980-as, 1990-es években épült tetőtér beépítéses családi házak száma meghaladja a 150-et, azonban ezek közül nem mindegyik szolgál több generáció lakóhelyéül. A kérelmezők pozitívan fogadták a részükre megnyíló lehetőséget a többlet gázmennyiség igénybevételére, hiszen egy-egy ilyen ingatlanban többször kettő vagy három generáció – nagyszülő, gyermek, unoka – él együtt, és a fűtési költségek jelentősen magasabbak lennének, ha számukra nem biztosítanák az említett lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában