Frissen Fejérből

2022.09.16. 12:30

Rendkívüli közgyűlés Fehérváron - A Fejérvíz döntő többsége önkormányzati tulajdonban marad

Az elmúlt hetekben a víziközmű-ágazatban a szolgáltatók nehéz helyzete okán folyamatos külső és belső egyeztetések zajlottak. Az állam javaslatot fogalmazott meg, melyben magára vállalja az ellátási kötelezettséget és az azzal járó minden felelősséget, egyúttal tulajdonába veszi a víziközmű infrastruktúráját. A javaslat elfogadásáról tárgyalt a város képviselő-testülete pénteken.

Héjj Vivien

Forrás: Simon Erika / ÖKK

Zárt ülésen tárgyalt a városi közgyűlés az ivóvízellátás biztonságát és a víziközművek zavartalan működését szolgáló intézkedések megtételéről.

– Jelentősen megemelkedtek a villamosenergia-költségek, melyeket a Fejérvíz, illetve a tulajdonos önkormányzatok saját erőből kigazdálkodni nem képesek. Ez azt a helyzetet idézi elő, hogy míg 2021-ben pozitív eredménnyel zárt a Fejérvíz – ez az állami segítségnek is köszönhető –, addig 2022-ben várhatóan már 1,1 és 1,6 milliárd forint közé becsülhető a veszteség mértéke, ami veszélyezteti a Fejérvíz szolgáltatási engedélyeit. – beszélt a döntés előzményeiről a közgyűlés utáni percekben Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, a mai napon érvényes piaci árak 2023-ra nézve 10 milliárd körüli veszteséget vetítenek elő, ami azt is jelenti, hogy a Fejérvíz nincs abban a helyzetben, hogy a következő hetekben az áramszerződésére igent mondjon, fedezetet biztosítson és a szerződést garantálva aláírja azt.

– Január 1-jétől a Fejérvíznek jelenleg nem áll rendelkezésre villamos áram. Ez alapvetően veszélyezteti a szolgáltatás biztonságát mind az ivóvíz, mind pedig a szennyvíz kapcsán. Az ellátási kötelezettség jogszabály alapján jelenleg az önkormányzatoké, ezt az ellátási kötelezettséget viszont jelen piaci keretek között mi nem tudjuk teljesíteni. Ezért, bár nagyon nehéz döntés volt, a beérkezett állami javaslatot el kellett fogadnunk. Ennek megfelelően a víziközmű-vagyont átadjuk az ellátási kötelezettséggel, felelősséggel és valamennyi kockázattal együtt a magyar államnak. A magyar állam ezt ingyenesen vagyonkezelésbe és üzemeltetésbe adja a Fejérvíznek, így a szolgáltatást a jövőben is a Fejérvíz látja el. – hangsúlyozta a polgármester. Fontos elmondani – folytatta –, hogy a Fejérvíz döntő többsége önkormányzati tulajdonban marad. Azt a korábbi ellenzéki javaslatot, miszerint új részvény kibocsátással jöjjön be az állam tulajdonostársként, a magyar állam elfogadja, és szavazatelsőségi részvénnyel szerzi meg az 5 százalékot a Fejérvízben.

Forrás: Simon Erika / ÖKK

– Legfontosabb célunk a szolgáltatás garantálása, biztosítása nemcsak január 1-jéig, hanem azt követően is. Az állam 100 százalékos döntést várt el a tulajdonosoktól, ez várhatóan nem fog megtörténni, tehát az államnak a helyzethez képest kell a saját döntését meghozni. Ha erről kapunk tájékoztatást, természetesen a közvéleményt is tájékoztatni fogjuk. – tette hozzá Cser-Palkovics.

A Fejérvíz által megfogalmazott veszteségfinanszírozási összeg – 1,6 milliárd forint – a veszteség mellett a dolgozók számára 10+10 százalékos béremelést is tartalmaz. Hogy ezt elfogadja-e az állam, azt egyelőre nem lehet tudni, ám a polgármester úgy fogalmazott, egészen biztos, hogy az önkormányzatok és a Fejérvíz saját erőből béremelést idén nem tudott volna adni. Ha ez mégis megvalósul, az az államnak lesz köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában