Frissen Fejérből

2022.09.01. 07:00

Rendhagyó tanév előtt állnak a kulcsi iskolások (képgaléria)

Rendhagyó évnyitóval és alapkőletétellel indult a tanév a Kulcsi Fekete István Általános Iskolában. A mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztés előtt álló intézmény 2024 januárjára jelentősen megújul.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint arról már lapunkban és online felületünkön is beszámoltunk, a kormány 1,5 milliárd forintos támogatásának köszönhetően megkezdődhetett a kulcsi általános iskola fejlesztése, bővítése. A nagyszabású építkezést indokolja, hogy jelenleg mintegy 220 nebuló pallérozza tudását a kulcsi intézményben, s ez a létszám már túlnő az épület kapacitásán.

A fejlesztés a meglévő épületrészek növelésével, összekapcsolásával és újak építésével valósul meg, így 2024 januárjára – a tervek szerint ekkor fejeződik be a kivitelezés – 16 tanterem fogadja a Kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjait, továbbá helyet kap az épületben a melegítőkonyha, az étkező, kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas helyiség, könyvtár és tornaterem is.

Az ünnepélyes tanévnyitóval egybekötve került sor az alapkő letételére, az időkapszula elhelyezésére.

– Aki nem tud ünnepelni, az igazából nem tud élni, tartja a közmondás. Ünnepelni azt jelenti, hogy tudunk élni és tudunk szeretni. – mondta beszédében Mészáros Lajos önkormányzati képviselő. – Ünneplésünk oka az elmúlt években jól végzett munka megbecsülése, a tanítás magas színvonalának elismerése, az értékek mellett való elköteleződés. Az imént felsorolt felelősségteljes munka tette nemcsak a kulcsi emberek, hanem a környék lakói számára is olyannyira vonzóvá az iskolát, hogy növelni kell a férőhelyek számát. A gyerekek hamarosan tágasabb, modern, új iskolaépületben tölthetik jellemüket és tudásukat fejlesztő mindennapjaikat.

 

A képviselő hozzátette, iskoláink embert nevelnek, olyan embereket képeznek, akik meg tudják állni helyüket a legmodernebb kor követelményei között is, és alkotásaik hozzá tudnak tenni az eddigi generációk munkájához. Itt tanulják meg a gyerekek a szolidaritást, a nagylelkűséget és a remény értékeit.

Jobb Gyula polgármester a tanévnyitón felidézte, évekkel ezelőtt az íróasztala fiókjából került elő egy terv, amely az épület tetőtérbeépítésének tervét vetítette elő. Ekkor kezdődött a tervezés.

– Ez a rajz arra ösztökélt bennünket, hogy iskolát bővítsünk. Ahogy látszott a település lélekszámának gyarapodása, illetve a gyerekek nagy számú gyarapodása, egyértelművé vált, hogy bizony nem lesz elég csak a tetőteret beépíteni, hanem vagy hozzá kell építeni vagy egy teljesen új helyszínen kell építeni egy iskolát, hiszen erre igény van. Ma több mint 3700-an vagyunk Kulcsban, és a 250 iskolás korú gyermekből 220 ide jár. – fogalmazott a polgármester, aki egyúttal a szülőktől, a pedagógusoktól és a gyerekektől is türelmet, megértést kért az elkövetkező időszakra.

Az intézmény igazgatója, Sinogli Ferenc a rendhagyó tanévnyitón arról beszélt, a nyár során megkezdődött a régen várt beruházás, a kivitelező elbontotta a faház épületet és már látszik az új épületszárny alapja.

Az ünnepség részeként sor került az iskola alapkövének letételére, az időkapszula elhelyezésére. A fejlesztés ideje alatt az idei tanévben az oktatás a település több helyszínén, ideiglenes tantermekben valósul meg. A pedagógusok, a szülők és a gyerekek is izgatottan várják az új épület elkészültét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában