Egy hónapja maradt: vagy lebontja, vagy megerősíti az épületet

2022.09.19. 14:57

Óriási bajban a háromgyermekes ladányi anyuka, csoda, hogy még nem omlott össze a háza

A ház főfalának állapota, megrepedése miatt életveszélyessé nyilvánította a háromgyermekes édesanya házát a hatóság. Noéminek egy hónapja van csak arra, hogy a veszélyt elhárítsa.

Házi Péter

Noéminek alig egy hónapja maradt arra, hogy a házat lebontsa vagy megerősítse. Az édesanya segítséget kér, mert egyedül számára ez megoldhatatlan feladat

Fotó: Siki Szabolcs

Hatalmas robajjal dőlt ki még tavaly novemberben az egyik belső válaszfala annak a József Attila utcai épületnek Nádasdladányban, amelyben addig egy édesanya lakott három gyermekével. Lapunk akkori cikke nyomán többen ajánlottak segítséget a bajba került édesanyának, s jött szakember, aki vállalta volna a kidőlt fal helyreállítását. Mivel azonban vályog alapú épületről van szó, a falnak ki kellet volna száradnia, mielőtt a munkának nekiállnak. Ez azonban a tél miatt nem valósult meg, s amint Fuzik Noémi mondja, a jó idő beköszöntével pedig a segítséget ajánló kőművesnek nagyon sok munkája lett, így a fal visszaépítése már nem fért bele az idejébe.

A ház belső fala még tavaly novemberben dőlt ki, sajnos azóta a külső fal is megrepedt, a házat életveszélyessé nyilvánították
Fotós: Fotó: Siki Szabolcs

Ezt a gondot tetézi az, hogy augusztus 24-én az építési hatóság a főfal állapota, megrepedése miatt életveszélyessé nyilvánította a házat. Noéminek attól az időponttól számolva hatvan napja van arra, hogy a veszélyt elhárítsa: azaz vagy megerősíti az épületet, vagy elbontja. Azaz jelenleg már nem sokkal több, mint harminc napja maradt minderre.

– Rettentően nehéz a helyzetem, mert csak az elbontásra két és félmilliós összeget mondott a szakember. Nem elég, hogy a három gyermekem a ház állapota miatt nem lehet velem, honnan teremtsek elő ekkora összeget? A gyerekeket a lakhatási probléma miatt a bíróság az édesapjuknál helyezte el Győrben – mondta szomorúan a keményen dolgozó édesanya, akinek a lakhatásában most az egyik ismerőse segít, de ez csak ideiglenes állapot. 

– A legjobb megoldás az lenne, ha vissza tudnánk valahogy bontani az épületet, s a helyén egy kis ház épülne. Erre azonban nekem nincs lehetőségem, mert még a mostani házon is hitel van. Azt még kíbírom valahogy, hogy mostanában csak ritkán látom a gyermekeimet, de ha nem találok megoldást, akkor a végén a lebontás többmilliós költségét is a nyakamba varrják, ami tönkreteszi az egész életünket – tette hozzá Noémi. Ugyancsak nagy segítséget jelente, ha az öt éves lány németjuhász kutyát, aki egyelőre a háznál van, valaki befogadná ideiglenesen. Mert ugyan kap ennivalót, figyelnek rá, de nagyon rossz neki egyedül.

Aki tud megoldási javaslatot, vagy segítséget ajánlana Noéminek, keresse szerkesztőségünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában