Mihály-napi sokadalom

2022.09.26. 09:40

Maizenei nagyágyúk az óriás színpadon Bicskén (galéria)

A Szent Mihály-napi sokadalom a betakarítási ünnephez kapcsolódóan a tágas új piacon zajlott, sok programmal, nagyszabású koncertekkel. Az óriási színpadon lüktetett a Lord, az Ismerős Arcok és Nagy Feró a Beatricével.

Zsohár Melinda

Nagy Feró és a Beatrice Bicskén

Fotó: Adravecz Tamas

Az elmaradt augusztus 20-iki programokat is szerették volna behozni, amikor összeállították a Szent Mihály-napi sokadalom eseményeit. Minden korosztálynak, szinte minden műfajban kínáltak valami szórakoztatót és felemelőt, mondta el Takács József, a Petőfi Művelődési Központ igazgatója. Az önkormányzat támogatásával és közreműködésével szervezett hagyományos rendezvénynek a Piac tér adott helyet, ideális helyszínként. Bálint Istvánné polgármester üdvözölt az őszi ünnepen mindenkit, a koncerteken együtt „csápolt” az idősekkel és fiatalokkal. A nézőközönség ugyancsak széles kört ölelt fel életkorukat tekintve!

Induláskor péntek este az 50 éve alakult Lord együttes lépett az óriás színpadra, a zenekar némi át- és visszaalakulások után az alapítótagok többségével zenél ma is. Messzebbről is eljöttek rajongóik, az örökifjú rockerek több generáció kedvencei. S ha már a koncertekről szólunk… A névsor illusztris: Janicsák Veca, Ismerős Arcok,  Varga Viktor és vasárnap este Nagy Feró és a Beatrice. Szombaton délelőtt a helyiek büszkeségei, óvodások, iskolások, a Vajda gimisek, a Mayer Táncműhely néptáncosai és a senior táncosok, léptek fel a kisszínpadon - a szülők és gyermekek hálás közönség voltak, ahogy kell. Vendég-énekesek is vállalkoztak az amatőrök, kezdő fiatalok között a bemutatkozásra, a családias légkörben szeretettel fogadták őket is. A Piac tér minden szögletében mindig történt valami, az óriás buborékok repkedésétől kezdve a kürtős kalács sütéséig. A Szent Mihály-naphoz és a gazdálkodáshoz illőn traktoros felvonulást tartottak, s lovaskocsival hordták körbe a motorizált nemzedéket. A lakókat előre értesítették a sokadalom hangerejéről, hangsúlyozta Takács József. A bicskei közönség akkora látványt és attrakciót kapott, mint a nagyvárosok arénáiban szokás.

Az Ismerős Arcok Bicskén
Fotós: Ivanics Imre

A Szent Mihály-nap a betakarítás napjaként számon tartott mezőgazdasági év lezárása a keresztény-gazdálkodó országokban. A bicskei Piac tér közepén kocka-szalmabálákból kialakított ugráló vár nagyon népszerű volt, amíg nem esett az eső, mindig ezen kerengtek a gyerekek. Körbálákból figurákat alakítottak, ez is jó móka volt. Persze volt rugalmas ugrálóvár is a kiállított régi traktor szomszédságában, ennek nyergébe bátran felkapaszkodhattak a retró gépek csodálói. Kézművesek is hivatalosak voltak a piacra, a többi között Cseh-Klimaj Éva nyárfavesszőből font kosaraival, Cserjés Dina sajtokkal, házisüteményekkel, a Séri házaspár gyógyító illóolajaikkal, Tóásó Edit mézgyertyáival jött el. Az ország egyik legrégebbi helyi szerveződésű civil kertész-csapata, a Kővágó Antal Kertbarát Kör is elhozta legszebb terményeit, termékeit a piaci pultra.

Évek óta kérik a háziasszonyoktól a Bicske lekvárja versenyre finomságaikat, ezúttal Tickné Kiss Etelkát ítélte a legjobbnak a zsűri, sütőben sült szilvalekvárjával. A kóstolásban egy Kertbarát Kör-tag vett részt és Eigner Kata ismert lekvárkészítő Lovasné Báder Kata helyi képviselővel, akik ismertek kiváló sütő-főző-befőző tudásukról. A Bicskén is szintén népszerű országos meghirdetésű A Legszebb konyhakertek első helyezését Szűcsné Horváth Edit és Kutrik Jánosné nyerték el egyéniben, közösségként a városi óvoda Árpád utcai tagóvodája. A Bicske, a virágzó város (a Tiszta udvar, rendes ház „jogutódja”) első helyezettje Határvölgyi Istvánné lett. A Szent Mihály-napi pásztortüzet szombaton este gyújtották meg a már korábban sötétedő estében, a máglya látványa mindig varázslatos. A vasárnapi esőre álló időben sikerült a levegőbe bocsátani százkét galambot. Mesés volt az ég felé szálló madarak látványa!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában