Két szertartás találkozik

2022.09.28. 14:30

Két tűz gyúl a bányászfaluban október elsején

Tűzvilágos találkozást rendeznek szombaton délután, illetve kora este, még pontosabban sötétedés idején Kincsesbányán: 17 órakor kezdődik az esemény. Két, egymással régi kapcsolatot ápoló szertartás találkozik. Az egyik az őszi nap-éj egyenlőségi rituálé, a másik a Szent Mihály-napi tűzgyújtás.

Majer Tamás

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előbbihez a szervezők – a kincsesbányai önkormányzat és a helyi művelődési ház munkatársai – segítségül hívják a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület csapatát. Amint azt olvasóink közül sokan tudják, a hagyományőrzők Géza fejedelem és István király udvarában élt harcosokat testesítenek meg, jelenlétükkel a tizedik és a tizenegyedik századot idézik föl. Előbb, még napvilágnál egy kora középkori harci bemutatót tartanak majd a művelődési ház, illetve az iskola és a régi strand között megbúvó füves területen. Ezután, a sötétedés eluralkodásának kezdetén tüzet gyújtanak, majd bemutatják őszi nap-éj fordulós szertartásukat, vagyis előadásukat. 

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

Amint azt Haraszti Zsigmond hagyományőrzőtől megtudtuk, néprajzi, kulturális antropológiai, történelmi párhuzamokra építkeznek a rituálé rekonstruálása során. Mindenképpen élményben részesülhetnek a kilátogatók, ugyanis kisebb eső esetén is megtartják a programot, sőt, ha nagyobb eső zúdul, akkor is, bár módosított eseménysorral, s nem a szabadban, hanem a művelődési ház óvó ölelésében.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

 A hagyományőrzők bemutatóját a faluban hagyományos, már említett Szent Mihály-napi tűzgyújtás követi; a máglya már most is a területen várakozik, várja sorsa beteljesülését. Tudják, Szent Mihály napja csütörtökre, szeptember 29-ére esik. Az október elsejei, szombati tűzgyújtást vendéglátás követi: zsíros kenyér és forró tea, ez lesz az esti menü. A szervezők tájékoztatása szerint, aki nem gyalog érkezik, legjobban úgy jár el, ha az Iskola utcában keres magának parkolóhelyet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában