Frissen Fejérből

2022.09.04. 17:28

Három helyen is koszorúztak Gánton

A Bányásznap a bányászok iránti tisztelet és megbecsülés jeleként jött létre, ám kezdetei jóval régebbre nyúlnak vissza, mint azt gondolnánk. Európában már a 18. században létezett. A bányászok megérdemelték a tiszteletet, hiszen a föld alatti munka nehéz és veszélyes volt, olykor pedig halálos áldozatokat is követelő bányaszerencsétlenségek is történtek. Vasárnap Gánton is a bányászok előtt hajtottak fejet.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Bányásznapi ünnepség – melyet idén is egy nappal megelőzött a falunap - szokás szerint a polgármesteri hivatal udvarán, majd a Vértes Vendéglő oldalán elhelyezett Balás Jenő emléktáblánál koszorúzással indult és a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a Gánt Bányatelep szomszédságában található Balás Jenő Bányászati Múzeum és Földtani Parkban folytatódott.  Krausz János, polgármester ünnepi köszöntőjében elsősorban azokat a változásokat emelte ki, amelyek tavaly óta végbementek a múzeumban, ahol egy látványos, mindenki számára érthető és a szakma által is megbecsült kiállítást és tanösvényt álmodtak meg évekkel ezelőtt. A polgármester fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a területen végzett munkák egy része – így pl. a parkoló kialakítása és a játszótérépítés - a múzeumot üzemeltető társaság saját bevételéből valósult meg. 

A Bányásznapi ünnepségen díjakat és elismerő címeket is átadtak. Idén Gántért kitüntetést kapott Mécs Csaba, a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki 1985 óta kötődik a településhez. Az elmúlt évtizedekben sokat tett Gántért, de munkájának leglátványosabb eredménye éppen a múzeum és a földtani park újjáépítése, illetve a látogatóközpont létrehozása volt. A Gánt díszpolgára címet, posztumusz, Kovács László kapta, aki 1983-tól kezdve tanácselnökként, majd a rendszerváltást követően polgármesterként, több mint negyedszázadon át dolgozott a községért. Krausz János elmondta, az elismerést tavaly szerették volna átadni, ám akkor a járványhelyzet miatt nem lehetett ünnepséget tartani. Kovács László azóta sajnos elhunyt, a címet felesége vette át. 

Az ünnepség a bányamúzeumban koszorúzással zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában