Kiállítás

2022.09.07. 12:00

Egy nyerges-szíjgyártó és egy népi kézműves közös tárlata

Szeptember végéig, tehát a Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozó idején is még látható az a kiállítás, amely augusztus 19-én nyílt a Csákvári Emlékházban és két alkotó, egy szíjgyártó és egy népi kézműves bőrből készült munkáit mutatja be.

Borsányi Bea

A kiállítás egyik részét képező lószerszámok. Manapság újra divat a lovaglás

Fotó: Némedi István

A Magosi családot Csákváron mindenki ismeri, több generáció óta foglalkoznak lovakkal. Ijfabb Magosi Istvántól így egyáltalán nem állt távol a lószerszámok javítása, készítése már gyerekkorában sem. Ezért választott végül olyan iskolát, ahol kitanulta a szíjgyártó-nyerges szakmát. A szintén csákvári Setét Attila ugyanakkor autodidakta módon sajátította el a bőr megmunkálásának fortélyait és elsősorban katonai felszerelések készítése, régi darabok javítása, restaurálása áll érdeklődése középpontjában. 

Amíg tehát István nyergeket és lószerszámokat vitt a kiállításra, addig Attila például pisztolytáskákat és lőszertartókat. De a múzeumban azt is megnézhetik, hogyan volt felszerelve, felszerszámozva egy ’48-as huszár lova, illetve mit vittek magukkal és hová rakták az ásót és a fegyvert a második világháborúban a kerékpáros alakulatok katonái. 

2022.09.08
Setét Attilának köszönhetően megnézhetjük egy világháborús katonai kerékpár felszerelését is
Fotós: Borsányi Bea

A kiállítás létrejöttéről a szervező, Tóth Árpádné így mesélt: - A móriakkal együtt ez a környék, azt szokták mondani, az ezerjó és az ezer ló hazája. A lótartáshoz pedig szorosan kapcsolódnak a lószerszámok. Az ősi nyerges-szíjgyártó mesterséget viszont ma már nagyon kevesen űzik. Csákváron azonban ifjabb Magosi István személyében van ilyen! Ráadásul közvetett módon, egy régi csákvári mestertől, Dömötör Imre bácsitól tanulta a szakma fogásait. Édesapja ugyanis tőle leste el azokat a fortélyokat, amivel aztán otthon maga javította a lovasok szerszámait. Mellé felkértem Setét Attilát, hozzon ő is a munkáiból, mert ugyan teljesen más területen mozog a bőrrel kapcsolatban, mégis látványos és érdekes az, amit csinál. Nem mellesleg pedig népi kézműves.

A 23. Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozóra egyébként szeptember 24-én kerül sor. A tárlat minden nap, de csak előzetes egyeztetés után látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában