Megyei és országos díjakat is átadtak

2022.09.15. 19:20

Az országos vezetők is felmérték, milyen a helyzet a Fejér megyei oktatási intézményekben

Emlékérmeket is átadtak csütörtök délután a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának értekezletén, amelyen többek között az országos szervezet fennálló helyzetéről is tájékoztatták a megjelenteket.

Borsányi Bea

A megjelenteket Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezetének Fejér megyei elnöke köszöntötte

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A megyei pedagógusok közül kilencen vehettek át Eötvös-emlékérmet, amelyet a mások szolgálatában, a közösség javára végzett tevékenységük elismeréseként ítélnek oda évről évre. Idén nem rendeztek országos díjátadó ünnepséget, Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke, valamint Totyik Tamás, a PSZ alelnöke személyesen érkezett a Bory Jenő Általános Iskolában tartott rendezvényre, hogy az értekezlet elején átadja a megyei és az országos szintű díjakat. A kitüntetettek között volt Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke is.

– A rendezvénynek kétirányú célja van. Az egyik, hogy azok a tisztségviselőink, akik a megyei intézményekben tartják a kapcsolatot a pedagógusokkal, kapjanak egy rálátást az országos eseményekre és arra, hol tartanak az érdekegyeztetések, illetve mire lehet a továbbiakban számítani. A másik, hogy mi, országos vezetők felmérjük, milyen a helyzet a Fejér megyei oktatási intézményekben, hiszen így tudjuk hatékonyan képviselni őket magasabb szinteken – mondta el Szabó Zsuzsanna. Hozzátette, kilátástalan helyzetben vannak a pedagógusok, akik mára fásulttá és hitehagyottá váltak. Úgy tűnik, hogy a szakszervezetek minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználtak az elmúlt években – tüntettek, tartottak figyelmeztető és határozatlan idejű sztrájkot is, volt fekete-esernyős szimbólumuk, hogy felhívják a figyelmet, nagy a baj az oktatásban. Az idei tanévet pedig fekete ruhában nyitották meg.

Szászi József az Eötvös-emlékérem bronzfokozatát vehette át a csütörtöki értekezlet előtt
Fotós: Fehér Gábor / FMH

A PSZ elnöke úgy véli, a változtatások, a pedagógusbér-emelés nem odázható tovább, azonnali lépésekre van szükség. A kormány a sztrájktárgyalásokon ehhez képest azt ígérte, a pedagógusok bére 2028-ra éri el a diplomások fizetésének 80 százalékát. – A rendszer addigra összeomlik és azok a gyerekek, akik a hazai oktatás szereplőiként ezekben az években tanulnának, fejlődnének, esélytelenek. Ahhoz, hogy az oktatás színvonala ne csökkenjen tovább, hogy minden egyes diáknak legyen lehetősége a megfelelő szakos tanárokkal dolgozni, nemcsak nekünk, pedagógusoknak, de a szülőknek és a társadalom valamennyi tagjának is tenni kell! – zárta Szabó Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában