Inspiráló előadás

2022.09.27. 07:00

Az MCC-ben jártunk – Önmagunk fejlesztése, gyermekeink épülése

Nem kell, hogy tökéletes szülők legyünk – ezzel a címmel tartott érdekes előadást hétfőn az MCC, azaz a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári otthonában Márky Ádám, az MCC Vezetőképző Akadémia szupervizora, aki maga is három eleven gyermek édesapja.

KZ

Márky Ádám az MCC Vezetőképző Akadémia szupervizora

Fotó: Fehér Gábor

Te is lehetsz tökéletes szülő? Természetesen nem, de jó feltétlenül! – így foglalhatnánk össze dióhéjban az elhangzottakat, hozzátéve, hogy a szülő fejlődése – önmagunk nevelésén keresztül valósulhat meg, ami azért is fontos, mert a gyerekeink „sajnos” a legtöbbet a mi példánkból tanulnak.

Márky Ádám kifejtette, régen a kardfogú tigrisek elől menekültünk, a 21. században pedig a saját gondolataink és érzéseink elől, amelyet a mindenáron való megfelelés és a hibázástól való félelem szül. Ez pedig gyakran okoz rossz érzést, stresszt bennünk. Legyen szó a munkahelyi vagy az otthoni feladatokról, vagy a magunkkal szembeni elvárásokról. Mint mondta, ez egy olyan „ördögi kör”, ami elől minél inkább próbálunk menekülni, annál inkább hatással lesz az életünkre.

Sokan voltak kíváncsi a „Nem kell, hogy tökéletes szülők legyünk" című előadásra. 
Fotós: Fehér Gábor

Márky Ádám szerint az emberek folyamatosan történeteket gyártanak magukról, egymásról és a világról, amelyek sokszor nincsenek összhangban a valósággal. Ráadásul ezek főként, olyan negatív gondolatok, mint amilyen a  „nem vagyok elég jó szülő", a „nem vagyok rá képes”, vagy a „nem vagyok elég karcsú" jellegű pesszimista érzések, ami ugyebár szemben állnak a társadalmunk által mutatott Disney-történettel, miszerint  mindenki boldog. Az ebből fakadó különbség okozza azokat a negatív gondolatokat, ami miatt sokszor szégyenkezve érezzük magunkat munkatársként, vagy szülőként. Ezért kiemelten fontos, hogy forduljunk nyitottsággal és elfogadással érzéseink felé és engedjük meg néha magunknak, hogy ne mindig azt érezzük, amit „kellene”. Ezeket a negatív érzéseket táplálja a közösségi médiában visszaköszönő kreált tökéletesség, aminek vajmi kevés köze van a valódi valósághoz – hangsúlyozta a szakember, akinek izgalmas előadását intelligens humora tett még inspirálóbbá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában