Önkéntes mentőcsapatok hat országból

2022.09.02. 19:00

Árvízvédelmi gyakorlat Dunaújvárosban

Nemzetközi katasztrófa válaszadási terepgyakorlat helyszínéül szolgál a Szalki-sziget: hat országból 18 beavatkozó egység, mintegy 400 önkéntese vesz részt.

Molnár Emese

Ez a gyakorlat a Profound nevű projekt keretében valósul meg azzal a céllal, hogy a Duna régió árvíz-veszélyeztetettségében érintett területek mentési munkáira felkészülhessenek az önkéntes szolgálatot vállaló mentőszervezetek, nemzetközi szintű összefogással, az együttműködés erősítésével. A gyakorlat augusztus 30-án kezdődött Szatmárnémetiben, majd Szilason folytatták, illetve a hazai terepmunkát is ekkor indították, szeptember 1–3. között pedig Dunaújvárosban állomásoznak az alakulatok.

A bázist a kemping gombaépületében alakították ki, míg a mentőszervezetek sátraikban várják a feladatot. A gyakorlat alapszituációját egy, a Dunán és Tiszán párhuzamosan zajló áradás adja, amelyet a Kárpátokban bekövetkezett súlyos téli havazás, majd az ezt követő heves tavaszi esőzés okozott. Ehhez összeállítottak harminc különféle mentési szituációt, amelyeket meglepetésszerűen kaptak meg a csapatok. A küldetésnél össze kell egyeztetni erőiket, és szakszerűen végrehajtani a mentési feladatot. Például egy kutató-mentőegységnek meg kellett keresnie egy sérültet, akiről (a gyakorlat szerint) kiderült, hogy súlyos fejsérülést szenvedett. A helyszíni ellátása során egy másik csapat annak kiépítésén dolgozott, hogy biztosított kötelekkel áthozhassák őt hordágyon a folyószakaszon. A projekt lehetőséget biztosít a Vöröskeresztnek is nemzetközi minősítő gyakorlat véghezvitelére, ők is a szigeten állomásoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában