Megemlékezés

2022.09.22. 07:00

„Aranyfej” tiszteletére fejek hajoltak meg - Kocsis Sándorra emlékeztek születésének 93. évfordulóján (videó)

A legendás labdarúgó, Kocsis Sándor születésének 93. évfordulóján, szeptember 21-én, szerdán délután megemlékezést tartott a budapesti Szent István Bazilikában az Aranycsapat Alapítvány.

Tihanyi Tamás

Kű Lajos és Németh Nyiba Sándor is elhelyezte az emlékezés koszorúját

Fotó: Tihanyi tamás / FMH

Az esemény ezúttal is Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész szavalatával kezdődött, hiszen a József Attila Színház igazgatója igyekszik minden olyan megemlékezésen ott lenni, amit a magyar futball hőseinek emlékére szervez rendszeresen Kű Lajos. Az Aranycsapat Alapítvány székesfehérvári elnöke a kriptában a tőle megszokott tüzes elfogultsággal idézte fel Kocsis Sándor életét és nagyszerű pályafutását, amit aztán szomorú végzet zárt fekete keretbe.

„Mintha egy másik bolygóról jöttek volna a magyarok, amikor megérkeztek – ezt mondták róluk”, jelentette ki a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója. „Labdaművész, gólkirály volt, aki káprázatos technikával játszott, akinél természetes mozdulatnak számított az ollózás, egy csuka-, vagy felhőfejes, akinek a csodájára jártak abban az időben. Aranyfej visszaadta lelkét teremtőjének, így írtak róla az újságok világszerte a halála után”, idézte fel alakját örök nyughelye előtt az Aranycsapat Alapítvány vezetője. Hozzátette: Kocsis Sándor, akit sokan csak Kockának hívtak, Helsinkiben az olimpiai bajnok együttes tagjaként focizott, ott volt az évszázad mérkőzésén és annak visszavágóján is. Gólkirályként az 1954-es világbajnokság legjobb játékosának választották, hiszen öt mérkőzésen 11 gólt rúgott, ő játszott a legszínesebben, mindkét lábbal és fejjel eredményesnek bizonyult.

Bogyay Elemér egykori ötvenhatos forradalmár is felidézte emlékeit a bazilikában 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

Utolsó Magyarországon töltött éveiben sokan jobbnak tartották, mint Puskás Öcsit, akihez hasonlóan a levert 1956-os szabadságharc után nyugatra távozott. Svájcban egy évet, Barcelonában nyolc évet játszott. A csendes, zárkózott természetű sportember, akit mindenki szeretett, 1979-ben súlyos betegen, depressziósan, mindössze 49 évesen zuhant ki egy barcelonai klinika ablakán, majd halála után először ott is temették el. Kű Lajos a család egyetértésével járta ki, hogy testét hazaszállították és 2012-ben a Szent István Bazilikában helyezték örök nyugalomba.

A szerdai megemlékezésen az Aranycsapatról írt saját versét elmondta Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, sportedző és riporter, író, költő, zenész és zeneszerző, majd szót kért Bogyay Elemér egykori ötvenhatos forradalmár, a kanadai magyar emigráció jeles képviselője, aki személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. Mások mellett meghallgatta őt Beke Farkas Nándor, a 100 tagú cigányzenekar vezetője és ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia is. A jelenlévők néma főhajtással emlékeztek Wittner Mária ötvenhatos szabadságharcos politikusra, aki néhány nappal ezelőtt, 85 éves korában hunyt el.

Minden bizonnyal mindannyian ott lesznek majd október 11-én 11 órakor a székesfehérvári Olimpiai parkban, a Helsinki olimpia hőseinek tiszteletére elkészült emlékmű avatásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában