Elővigyázatossággal elkerülhető a mérgezés

2022.09.01. 20:00

A mustgáz életveszélyes is lehet

Egy liter erjedő must közel 42 liter szén-dioxidot termel, ami egy szellőzés nélküli pincében rendkívül veszélyes lehet. A katasztrófavédelem a mérgezéses balesetekre hívja fel a figyelmet.

FMH

Forrás: Pixabay.com

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt két évben nem történt olyan eset, ahol a szén-dioxid gáz halálos kimenetelű balesetet okozott. Évente azonban átlagosan 2-4 alkalommal riasztják a megye tűzoltóit mustgáz miatt kialakult veszélyhelyzethez. Éppen ezért a szüreti szezon közeledtével a balesetekkel kapcsolatos elővigyázatosságra is felhívják a figyelmet.
Néhány helyen a korai érésű szőlők mustja már a pincékben van, erjedésük során pedig mustgáz keletkezik. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ez önmagában nem mérgező, viszont egy szellőzés nélküli pincében komoly veszélyforrás. A szén-dioxid ugyanis másfélszer nehezebb a levegőnél, így kiszorítja azt a zárt helyiségből. Ilyen körülmények között az ember könnyen oxigénhiányos állapotba kerülhet, aminek tünete a szédülés és a fáradtságérzet, amit eszméletvesztés, végül fulladás követhet.
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint viszont kellő elővigyázatossággal elkerülhetőek a mustgáz okozta balesetek. Hatékony a rendszeres és alapos szellőztetés, a szén-dioxid érzékelő elhelyezése, de akár a hagyományos gyertyás módszer is életet menthet. Utóbbival kapcsolatban azonban fontos, hogy az égő gyertyát ne a kezünkbe fogjuk, hanem egy rúd, vagy egy lapát segítségével magunk előtt, a talajszint közelében. Abban az esetben, ha a helyiség oxigénhiányos, a gyertya elalszik, a pincét pedig azonnal el kell hagyni.
A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét! – hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában