Megvadult a tömeg

2022.09.28. 15:00

A lovak vágtáztak, a vadak rotyogtak a hagyományteremtés jegyében Isztiméren

Egy eddig még sosem rendezett közösségi programot alkottak az isztimériek. A Placc teljes felületét betöltötték a Főzzünk vadul Isztiméren verseny résztvevői, illetve a csapatok holdudvarába tartozó segítségek, barátok, rokonok.

Palocsai jenő

Forrás: Önkormányzat

Kis túlzással még el sem csendesedett a korábbi rendezvény nótáinak, mulatozásainak utolsó hangfoszlánya és máris elkezdődött valami ,más és egyben valami egészen új is. A múlt héten szombaton ismét zsivajtól és nevetéstől volt hangos az isztiméri kultúrház előtti tér vagy ahogy a fiatalok nevezik: A PLACC. 

Az eseménnyel kapcsolatban Gömbösné Rostaházi Juditot kérdeztük. A polgármester elmondta: -Első alkalommal rendeztük meg a "Főzzünk vadul Isztiméren" vadfőző versenyt, a Bakony Mezőgazdasági Kft tulajdonosának, Szigli Zoltánnak ötlete alapján.  Abban a szerencsében volt részünk, hogy az ötletet alapanyag felajánlás is kísérte, vagyis, hogy egységcsomagokra bontva kapták meg a résztvevők a szarvashúst. 

Mint kiderült, ez nem is volt kis mennyiség, ugyanis a versenyen 15 csapat indult, méghozzá igen népes társaságok, akik azért települtek le a térre és aztán főztek oly lelkesen főzött, hogy az általuk elkészített finom étel odakerülhessen a bírák elé. 

A Váraczki Enikő, Pózer István, Szigli Zoltán alkotta zsűrinek feladták a leckét a csapatok, mert mindannyian a nemes alapanyaghoz méltó ételt készítettek.  A versenyzők nem csak az ízekre, de a dekorálásra és a csapatnevek kitalálására is nagy hangsúlyt fektettek. Ez a zsűri nem először állt helyt és döntötte el a végső sorrendet. A Bakony Mezőgazdasági Kft és a Bakonyalja Gazdakör felajánlásain túl, a helyi Fehér Ablak Kft is sokadik alkalommal örvendeztette meg csapolt sörrel a résztvevőket. 

Persze javarészt helyiek vettek részt a hagyományteremtő eseményen, de cseppet sem kizárólag, ugyanis nem csak isztiméri csapatok indulhattak el bográcsaikkal és hatalmas kanalaikkal ezen a vadgasztroviadalon, hanem bárki, ennek megfelelően fel lehetett lelni a bográcsok körül sürgölődő háziasszonyok, séfek és kukták között néhány messzebbről érkezett csapatot is. Az Isztimérről elszármazottak, a "gyüttmentek" és "bebírók" is serényen forgatták a fakanalat. 

Amíg az apró tüzek füstje bodorodva fonódott össze a éh felé tartó útjuk során, addig gyönyörű, napsütéses őszi időben a gyerekeknek lehetőségük nyílt a Guttamási Lovasudvar közreműködésével végig lovagolni az egész napot. 

Az estébe nyúló esemény végén a község vezetője úgy fogalmazott: -A kiváló borokkal, vadételekkel, kellemesen kedélyes, adomákkal, ugratásokkal és baráti beszélgetésekkel fűszerezett nap végén elmondhatjuk, hogy mindenki jól érezte magát. A távolmaradókat pedig szívesen várjuk és invitáljuk a jövőbeli programokra. 

Programból nincs hiány Isztiméren, de további lehetőségeken is gondolkodnak. Az már a rendezvényen résztvevők által eldöntött tény, hogy jövőre is "Vadul" főznek a PLACCON, mert szükség van közösségépítő programokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában