Frissen Fejérből

2022.09.08. 15:30

A hazafiság élménye – Megnyitók a katonai emlékparkban

Csütörtökön kora délelőtt jelképesen megnyitotta kapuit a Hazafiság Iskolájának új tanéve, amely a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely immár hagyományos, ifjúságot megcélzó eseménysorozata.

Tihanyi Tamás

Simon László főispán nyitotta meg a Hazafiság Iskolájának tizenkettedik tanévét, mellette Oláh László szakmai igazgató

Forrás: KEMPP

Az ünnepélyes külsőségek mellett megkezdett tizenkettedik tanítási esztendő Simon László főispán köszöntőjével vette kezdetét mintegy kétszáz fiatal jelenlétében, akik a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola felső tagozatából érkeztek az eseményre. 

– A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a több mint 25 évvel ezelőtti megalakulásakor a zászlaja csúcsára tűzte, kiemelt feladataként határozta meg a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését – mondta a feol.hu-nak Oláh László, a létesítmény szakmai igazgatója, a Hazafiság Iskolájának szervezője. – Ennek érdekében több megvalósítási módszert dolgoztunk ki és alkalmaztunk eredményesen. Mindezek közül kiemelkedik a Hazafiság Iskolája, melynek programját még az előző évtizedben, a katonai emlékpark kialakításával párhuzamosan gondoltuk ki. A létesítmény átadását követően indulhatott meg a pedagógiai program gyakorlati megvalósítása, s így már a tizenkettedik tanévet kezdhetjük. Az eltelt évek alatt több mint 36 ezer tanuló foglalt helyet jelképesen a Hazafiság Iskolájának padjaiban, ismerkedhetett meg az emlékpark látnivalóival, tette próbára tudását, ügyességét, találkozott élményszerű formában nemzetünk hadtörténelmével.  

Mintegy kétszáz iskolás vett részt az eseményen, ők a fehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolából érkeztek 
Forrás: KEMPP

Az ünnepélyes tanévnyitót követően – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a HTBK fehérvári szervezetének támogatásával – Galovtsik Gábor „Civil szemmel” című kiállítását nyitotta meg Féner Tamás Kossuth-díjas fotóművész. Galovtsik Gábor egész életében fotóriporterként dogozott, elsősorban a katonai újságírás területén tevékenykedett és készítette el felvételeit, eközben rendszeres résztvevője volt a Sajtófotó pályázatnak, ahol 1999-ben megnyerte az Év legjobb fotója közönségdíját. A tárlat október 4-ig látható a létesítmény nyitvatartási idejében.  

A megnyílt fotókiállítás október 4-ig látható az emlékparkban 
Fotós: KEMPP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában