Frissen Fejérből

2022.08.13. 20:00

Zámolyi Napok programsorozat: csúcsra értek az események szombaton

A jól sikerült péntek este után a szombati programok iránt is nagy volt az érdeklődés, bár ezt talán kevésbé meglepő, hiszen a Zámolyi Napokon szombaton mindig a „bulié” a főszerep.

Borsányi Bea

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A romtemplomnál tartott péntek délutáni megnyitó és a szokásos zászlókihelyezés előtt már szerdán elindult a programok sorozata: a Csoóri Sándor Művelődési Házban felolvasták a Zámoly az én szememmel című irodalmi pályázatra beérkezett legjobb munkákat, csütörtökön pedig a hagyományoknak megfelelően köszöntötték az idén aranylakodalmukat ülő házaspárokat, szám szerint négyet. 

Péntek este rendezték az idei falunapok egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programját, amelyen több százan vettek részt. Első alkalommal csináltak zenés fényfestést a községben, amelyre a Magtár épületét szemelték ki és a kellemest a hasznossal összekötve itt rendezték meg azt a fotókiállítást is, amelyen bárki bemutatkozhatott egy-egy Zámolyról készült képpel A tárlat a jövő hét folyamán még megtekinthető. Az est hangulatát közös piknikkel fokozták tovább. Sallai Mihály polgármester az első három nap után örömmel jegyezte meg, egyre nagyobb az érdeklődés a Zámolyi Napok kulturális programjai iránt.

Szombaton aztán jöttek az olyan tipikusnak mondható falunapi programok, mint a kispályás focikupa, a főzőverseny vagy a kirakodóvásár. Idén ismét megtartották a traktoros ügyességi versenyt, amelyre közös felvonulással érkeztek a résztvevők - a kis fűnyíró traktortól egészen a csúcskategóriás Fendt gépekig. Rendeztek erős ember, erős asszony vetélkedést, de – hogy még egy érdekességet említsünk - ismert és kevésbé ismert táblajátékokkal is lehetett játszani, így az is kiderült, hogy a malmon és a dámán túl létezik például vari, pylos, bűvös négyzet vagy ostromjáték.

 

A délután folyamán a rendezvénysátortban átadták a kitüntető címeket. Idén a Zámolyért díjra nem érkezett jelölés, viszont Zámolyért díszoklevelet kapott Szőke Zoltán, aki a katolikus világi képviselőtestület újdonsült elnöke, ám az elismerést azért az önzetlen munkáért kapta, amelyet a tavasszal Zámolyra érkező menekültek körül végzett. Orosz és ukrán nyelvtudása mellett remekül oldotta meg a felmerülő problémákat és a feszültség miatt óhatatlanul kialakuló konfliktusokat, ezzel – ahogy a polgármester fogalmazott – megvédte a menekülteket és a falubelieket is. Ugyancsak Zámolyért díszoklevelet kapott az idei Fehérvári versünnep győztese, Farkas Eszter, aki büszke zámolyiként viszi hírét mindenfelé a településnek. 

A Zámolyi Napok holnap délután a Milleniumi Emlékműnél tartott koszorúzással zárul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában