Programokban gazdag hétvége a Palotavárosban

2022.08.26. 17:33

Újra méltó helyére került – kezdődhet a Nagy Jurta-nap a Királyok parkjában (galéria, videó)

Hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal tartanak Nagy Jurta-napot augusztus 27-én, szombaton a székesfehérvári Királyok parkjában. A közel negyvenéves jurta felállítását már pénteken kora délután elkezdték.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

Délután kettő óra körül már a Királyok parkjában sorakoztak a felállításra váró jurta alkotóelemei. A Fejér Megyei Népművészeti Egyesület képviselői pedig – dacolva a kánikulával – gondosan válogatták, pakolták a nemezsátor elemeit. Berta József koordinálásával – és önkéntes segítők közreműködésével – építették fel újra az immár közel negyvenéves sátrat.

Ami az előzményeket és a választott helyszínt illeti, a Királyok parkját az 1980-as évek derekán hozták létre azzal a céllal, hogy a Palotavárosi tavak melletti zöldterületen ne csak egy nagy szabad tér legyen, hanem a városban eltemetett királyok életnagyságú, fából faragott szobrai is helyet kapjanak. A szobrokhoz vezető úton egy díszkapu és egy jurta is színesítette a képet akkoriban.

Nos, az 1986-ban készített, jelenleg felújítás alatt lévő nemezsátor, – ami egy vezéri sátor rekonstrukciója – ismét méltó helyére került, s szombaton egész nap várja az érdeklődőket.

– Ez lesz most az első Jurta-napunk, de szeretnénk, ha ez hagyománnyá válhatna augusztus utolsó hétvégéjén. Bízunk benne, hogy évről évre egyre komolyabb és szebb lehet a rendezvény – tette hozzá Berta József, a népművészeti egyesület tagja.

Az esemény fővédnöke, Palotaváros önkormányzati képviselője, Viza Attila elmondta, az eseménynek helyszínt adó park Palotaváros gyöngyszeme.

– Újra felállítjuk az egykori jurtát, újra összejönnek azok az emberek, akik ennek a parknak a létrehozásában, megálmodásában részt vettek és hagyományt teremtünk azzal, hogy megszólítjuk nemcsak a fehérvári, Fejér megyei, de akár a Kárpát-medencében található olyan társaságokat, amelyek jurtával rendelkeznek, hogy jöjjenek el ide és legyenek részesei Székesfehérváron a Nagy Jurta-napnak – beszélt a kezdeményezésről Viza Attila.

Szombat délelőtt 10 tehát hivatalosan is kezdetét veszi a Nagy Jurta-nap, melynek során solymászati bemutató, íjászat és megannyi népi játék várja az érdeklődőket, akik természetesen kívül-belül felfedezhetik a felállított nemezsátrat.

Az eseménnyel párhuzamosan, szintén a palotavárosi tavak melletti parkban tart nyárbúcsúztató családi napot Szegényeket Támogató Alapítvány. A rendezvényen 100 gyermek részesül iskolakezdési támogatásban. A csomagokat egyedi igények szerint állította össze az alapítvány, a tanszerek átvétele előzetes egyeztetés alapján történik.

Ugyanezen a napon délután 15 órától kezdődik Palotavárosi piknik, melyen mesével, zenével, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában