Frissen Fejérből

2022.08.08. 17:05

Szeptemberre elkészül az olimpiai emlékmű

A terveknek megfelelően halad a Bregyó-köz mellett található Olimpiai parkba kerülő emlékmű kivitelezése. A „nyitott könyv” az 1952-es helsinki olimpia sportolóinak és eredményeiknek állít méltó emléket.

Héjj Vivien

Az alap már elkészült, a következő lépés a szobor beemelése

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Többéves munka és hosszas várakozás előzte meg az immár célegyenesben lévő projektet. A Kű Lajos ötlete nyomán – Melocco Miklós szobrászművész és Tolcsvay Béla énekmondó közreműködésével – indult kezdeményezéssel a helsinki olimpia 70. évfordulóján az 1952-es nyári olimpiai játékok magyar sportolóinak és eredményeiknek kívánnak méltó emléket állítani.

Az említett olimpián a magyar versenyzők összesen 42 érmet, 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek. Ez volt minden idők legsikeresebb magyar olimpiai részvétele, melyet azóta sem sikerült felülmúlni.

Az emlékmű részére kiválasztott helyszín a Bregyó-köz melletti Olimpiai park, amely eszmeiségében kapcsolódik az alkotáshoz: egy országos jelentőségű sportkomplexum közelében helyezkedik el, ahol nemcsak haza, hanem rangos nemzetközi sportesemények is zajlanak. 

Melocco Miklós szobrászművész alkotása a tervek szerint egy könyvespolcot ábrázol benne könyvekkel, tetején pedig egy álló, nagyobb nyitott könyvvel. E könyv lapjain olvashatóak majd a helsinki olimpia magyar hőseinek nevei.

Miután az ötlet a város képviselő-testületétől is zöld lámpát kapott, nyár elején elkezdődtek az első kapavágások. Bozai István városgondnoktól megtudtuk, az emlékmű alapjának felállítása már elkészült, a következő lépés az elkészült szobor beemelése lesz, majd az avatás előtt ültetik el a városgondokság munkatársai az azt körülvevő négy oszlopos tölgyet.

Az emlékmű avatásának várható időpontja szeptember közepe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában