„Az ünnep a különbözés”

2022.08.20. 22:00

Szent István napját ünnepelték Polgárdiban (képgaléria)

A Polgárdi nyári fesztiválon a pénteket a Fiatalok napjára keresztelték. Táncosok és énekesek szórakoztattak: nagyot szólt Pfeifer Tomi „Thomy” és Tóth Andi, a házibulit Takács Zoli izzította. Szombaton a Szent István-napi búcsút kirakodóvásár és vidámpark színesítette, a városi ünnepséget este tartották.

V. Varga József

Az új kenyeret Barta Tibor katolikus plébános áldotta és szentelte meg

Fotó: V. Varga József

– Az ünnepi hangulatot nem lehet boltban megvásárolni, az ünnep forrása belülről, a szívünkből kell, hogy jöjjön – fogalmazta meg egyebek között ünnepi beszédében Nyikos László polgármester.

– „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen… Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás” – idézte a városvezető Márai Sándor szavait, akinek gyógyító gondolatait mindannyiunk számára jó szívvel ajánlotta.

– Augusztus huszadika a magyarság ünnepe, Szent Istvánt köszöntjük ezen a napon – kezdte beszédét Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Ki gondolta, hogy ha vége a járványnak, azon kell aggódnunk, hogy mennyibe kerül a gáz, hogy egyáltalán lesz-e gáz? És most itt tartunk, ezekkel a gondokkal kell szembesülnünk. Magyarország olyan vezetőt választott áprilisban, aki hazánkat lokálisan tudja kezelni, és a vészjósló terheket csillapítani tudja, meg tudja oldani, és ebből a háborús időszakból is győztesen fogunk kikerülni. Ehhez ad erőt nekünk Szent István, augusztus huszadika, és a legnagyobb erőt a magyar emberek!

Az ünnepi műsorban Illés Bence és Illés Dóra, a Seuso tehetségkutató döntősei felsősófalvi táncokkal szolgált. Hazám, hazám – Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriáját Gabriel-Kiss József énekművész adta elő.

– Áldott légy Urunk, Istenünk, aki az Eget és a Földet alkottad, mindennapi kenyerünkben gondoskodó szereteted jelét, családi asztalunk legfontosabb eledelét adtad nekünk. Terjeszd ki karod, és áraszd áldásod erre a kenyérre, melyet Szent István királyunk, országunk fő védőszentjének ünnepén hoztunk eléd, és add meg táplálékul a földkerekségen élő minden gyermekednek e mindennapi eledelt és örök életre szóló szent igédet! – áldotta és szentelte meg az új kenyeret Barta Tibor katolikus plébános.

Az est folyamán Kovács Kati és a Discover Band koncertezett, valamint tűzijáték szikrázott. A Polgárdi nyári fesztivál vasárnap a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar, az Irigy Hónaljmirigy és Charlie fellépésével zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában