„Él nemzet e hazán”

2022.08.20. 16:26

Szent István királyunkat köszöntötték Enyingen (galéria)

Az augusztus huszadikai enyingi ünnepi programoknak a Batthyány-kastély kertje, valamint a Cinca-tó környéke szolgált volna helyszínként. Az időjárás azonban közbeszólt. A városi ünnepséget a művelődési házban rendezték, és a délutáni forgatag is oda költözött, fellépésekkel, koncertekkel.

V. Varga József

A városi kitüntettettek (balról jobbra): Nyikos Veronika édesapja, Nyikos István; Viplak Tibor polgármester; Barabits Elemér; Kuntnerné Németh Ágnes; Kovács Gabriella; Szűcs Ferenc; Varga Péter (Kabóka Lovastanya); Sós Attila

Forrás: V. Varga József

– A mai napon arra emlékezünk, hogy Szent István királyunk új útra vezette az országot, és arra is, hogy mennyi erőt, küzdelmet és áldozatot követelt tőle ez a döntés – kezdte köszöntőjét Viplak Tibor polgármester. – Az elmúlt évezred már számtalanszor bebizonyította, hogy a magyarság csak akkor lehet sikeres, ha országunk keresztény, és a hit által egységes. Szent István szilárd jogi alapot adott, és nyílegyenes irányt jelölt ki számunkra.

– Nehéz időket élünk, talán nehezebbet, mint az elmúlt időszakokban bármikor, olyan kihívások előtt állunk, melyek mindannyiunkat aggodalommal, és valljuk be őszintén, olykor bizonytalansággal töltenek el. De ne felejtsük el, amikor nemzetünk születésnapját ünnepeljük, hogy egyben a magyar nép előtt is tisztelgünk, mely az évszázadok során, sok vérzivataros esztendőn keresztül fenn maradt és túlélt. Vörösmarty Mihály szavait idézve: „És annyi balszerencse közt, / Oly sok viszály után, / Megfogyva bár, de törve nem, / Él nemzet e hazán” – zárta szavait a városvezető.

A Szent Korona másolata vitéz lovag Vasadi Gusztáv munkája
Forrás: V. Varga József

Az új kenyeret György Balázs katolikus plébános és Iván Géza református lelkipásztor áldotta meg, és Viplak Tibor polgármester szegte meg.

Az ünnepségen adták át a városi kitüntetéseket. Az önkormányzat képviselő-testülete az Enying Város Díszpolgára címet adományozta Barabits Elemér erdőmérnöknek, az Alsótekeresi Faiskola Kft. ügyvezető igazgatójának. Kiváló Közszolgálatért kitüntetést vehetett át Szűcs Ferenc nyugdíjas állatorvos, Kuntnerné Németh Ágnes könyvtárvezető és Kovács Gabriella könyvtáros. Polgármesteri díszoklevelet kapott a Kabóka Lovastanya, önkormányzati Elismerő oklevelet Nyikos Veronika birkózó, intézményi Elismerő oklevelet Sós Attila, a városgondnokság dolgozója.

Az idén 100 esztendős Alsótekeresi Faiskola nagyszerű múlttal rendelkezik. Barabits Elemér már évekkel ezelőtt azt kutatta, hogy a klímaváltozás milyen fajtákra gyakorol hatást, hogy hazánkban mely növények tudnak a legjobban alkalmazkodni a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Rengeteg munkával, sikeres szelektálással új, államilag elismert, illetve európai védettség alatt álló fajtákat tudott előállítani. Egész munkássága arról szól, hogy környezetünk minél jobb, élhetőbb és szebb legyen.

„Ezt a földet választottam”, „Szabadnak születtél” – játszotta a többi között műsorában a Republic együttes, illetve Bródy János dalát a Gabrieli-Kiss József énekművész vezette polgárdi Kissek zenekar.

A délutáni, esti programban fellépett, fellép a Princess TSE és az Eurodance Táncszínház (István, a király rockopera). Koncertezett, koncertezik Zsigmond Lala, a Capuccino, az „Azakettő” és a 2 szoknya 1 nadrág. A bálban a Boldog Band húzza a talpalávalót. A szervezők a tűzijátékot a szeptember 10-ei Enyingi városnapra halasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában