Ősszel indul a Móri út felújítása

2022.08.18. 13:12

Rendkívüli közgyűlés Fehérváron: rezsitámogatási program bevezetéséről is szavazott a testület

Rendkívüli közgyűlés keretében döntöttek egyebek mellett az önkormányzati rezsitámogatási program elindításáról, valamint a testület eredményesnek nyilvánította a Móri út felújításának első ütemére kiírt közbeszerzési eljárást.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közgyűlés első perceiben a testület egyperces néma főhajtással emlékezett a nemrégiben elhunyt Macher Jánosra, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosára és Haraszty István, Kossuth-díjas szobrászművészre, aki a Csónakázó-tó szigetén található Deák Dénes emlékkutat is készítette.

A napirendi pontok tárgyalásánál egyhangúlag szavazta meg a város képviselő-testülete a lakásfenntartást segítő települési támogatás bevezetését. A program keretei között szociális támogatás igényelhető az áram- és gázfogyasztás, illetve a tűzifa beszerzési költségeire. Az „önkormányzati rezsitámogatást” azok az egyedül élők, gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelők, valamint legalább négy gyermeket nevelő nagycsaládosok igényelhetik, akik vagy amely család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 115 ezer forintot.

– Ez a rezsivédelmi támogatási program kiegészíti az állam által biztosított nagyon jelentős támogatásokat. Tudjuk, hogy változtak a szabályok augusztus 1-jét követően, az átlagfogyasztás feletti részt illetően már más árat kell fizetni. Úgy érzékeljük, lehetnek olyan családok, ahol szükség lehet a helyi közösség támogatására. – indokolta a program bevezetését Cser-Palkovics András polgármester hozzátéve, a részletekről és az igénylés eljárásrendjéről az önkormányzat a későbbiekben tájékoztatja a közvéleményt.

– Az áram, a gáz és a tűzifa esetében is él ez a lehetőség. Utóbbinál egyszeri 75 ezer forintos támogatást adunk, az áram és a gáz esetén pedig 5 és 15 ezer forintot tudunk adni minden olyan hónapra, amikor az egyéb feltételek fennállnak. – tette hozzá a polgármester. Tűzifa esetében augusztus 22-től, áram és gáz esetében pedig szeptember 1-jétől indul a támogatási program.

A testület pozitív döntésének köszönhetően elindulhat egy olyan lakossági LED-csereprogram, melyben a fehérvári lakosság a meglévő fényforrásait ingyenesen energiatakarékosra cserélheti, ami a pozitív környezeti hatások mellett a rezsiköltségek csökkentéséhez is hozzájárul. A program egy energetikai terülten dolgozó cég társadalmi felelősségvállalási projektjén keresztül valósulhat meg. A további részletekre néhány héten belül fény derül.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A parkolási rendet szabályozó önkormányzati rendelet módosításáról is szavazott a testület. Ennek kapcsán elhangzott, az egyórás ingyenes parkolási lehetőség továbbra is biztosított NFC Székesfehérvár kártyával, a 2-es, azaz a sárga zónában, hétköznapokon és szombat délelőtt egyaránt.

Partnervárosi együttműködést köt Luxor városa és Székesfehérvár. Luxor az afrikai kontinens, illetve a geopolitikailag értelmezett arab világ első partnervárosa lehet Székesfehérvárnak, mely, figyelembe véve a két város adottságait és törekvéseit, hosszabb távon is prosperáló gazdasági, turisztikai és kulturális együttműködéseket tehet lehetővé.

A képviselő-testület döntése értelmében Palotaváros egyik központi parkja – a Sziget és a Tolnai utca között – a Johannita park elnevezést kapja. Farkas László önkormányzati képviselő felszólalásában elmondta, Siklósi Gyula régészprofesszor emlékére szeretnének szobrot állítani a parkban. A régész 1978 és 1986 között végzett régészeti kutatásokat a park területén, ahol azonosította és részben feltárta az egykori konvent maradványait.

Elindította a testület az önkormányzat gáz és villamos energia beszerzését. Az erre vonatkozó, kiemelkedően magas árak miatt a polgármester kérte az önkormányzat szakembereit, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a város cégei és intézményei számára napi árakon szerezhesse be az energiát.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A zárt ülésen eredményesnek nyilvánította a testület a Móri út felújításnak első ütemére kiírt közbeszerzési eljárást. A milliárdos nagyságrendű projekt részeként az útburkolat mellett megújulnak a közművek, valamint kerékpáros létesítmények kiépítésére is sor kerül. A polgármester kiemelte, a becsült költségnél jóval kedvezőbb árajánlatot kapott a város, így plusz műszaki tartalomként a Szent Vendel utcai csomópontnál is épülhet egy körforgalom. A tervek szerint ősszel indulhat a kivitelezés.

Az ellenzéki frakció két témában terjesztett elő javaslatot, ezek napirendre vételét nem támogatta a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában