Nagy károkat okoznak

2022.08.29. 11:23

Ősztől kilőhetők a hódok a Dunán

A hódok jelentős károkat okoznak Dunaújvárosban és a környező településeken, a Duna mentén. Sokak szerint muszáj gyéríteni a túlszaporodott állományt, különben az értékes faállomány látja kárát: néhány fatörzs olyannyira körbe van rágva, hogy csak a „sóhajtás tartja egybe”, veszélyt jelent a vízen hajózókra, a túrázókra.

Körmendi Erzsébet

A hódok alaposan megrágták a fatörzseket Rácalmás és Dunaújváros folyópartján egyaránt

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújváorsi Hírlap

Eddig nem lehetett semmit tenni a hódok ellen, védett állatok, természetes ellenségük országunkban nincs. Mostantól viszont szabályozzák a hódok állományrendezését. Az augusztus elsején életbe lépett új rendelet értelmében „közegészségügyi okból, a légi közlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében” a rágcsálók riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető – írják a vaol.hu-n.

A hódállomány gyérítését a természetvédelmi hatóság engedélyezi, ha a kérelmező az ingatlan tulajdonosával, vagyonkezelőjével, illetve jogszerű használójával, valamint a vadászati jog gyakorlójával megállapodást kötött a tevékenység végzéséről. A gyérítésre kizárólag október 1. és március 31. között – a szaporodási időszakon kívül – kerülhet sor, és csakis olyan eszközzel és módszerrel, amelyet jogszabály nem tilt a vadászható emlősfajok elfogására és elejtésére. Fontos az is, hogy a gyérítést megfelelő képesítéssel rendelkező személy végezheti.

A rendelet a hódgátbontásokkal kapcsolatos szabályokra is kitér. A vízvisszatartásra alkalmas, mérhető vízszintkülönbséget okozó, a vízfolyás teljes keresztmetszetét átfogó, hód által épített struktúra – köznapi nevén hódgát – elbontásához is a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. 

Térségünkben a horgászok sem nézik jó szemmel, hogy a vízparton életveszélyessé rágott fatörzsek közelében kell hódolniuk a hobbijuknak. Dualszky-Kovács István, a Rácalmási Sirály HE elnöke komoly problémaként említi, hogy a túlszaporodott hódállományt akár ökológiai katasztrófához is vezethetett volna a Natura 2000-es rácalmási Nagyszigeten is: 

– Szerintem a betelepítők felelőssége lett volna a kolóniák kontrollálása, a környezetvédőknek is szabályozniuk kellett volna a túlszaporodást, akár ivartalanítással, vagy máshova szállítással. Mivel senki nem foglalkozott ilyesmivel, a hódok szaporodtak és szaporodtak, mostanra egyetlen megoldás maradt, a gyérítés. De nem vaktában. A szakemberekre, a vadászokra kell bízni ezt a dolgot, mert ők ismerik a jogszabályokat, értenek hozzá és kordában tudják tartani a hódszaporulatot. Megvédve ezáltal az értékes faállományt is – mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak Dualszky-Kovács István. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában