A békességben élés legyen közös ügy

2022.08.21. 08:54

Magyar Szent István Renddel tüntették ki Miklósa Erikát

„Haza – ez az, amit sosem lehet kiszakítani belőlem” – így fogalmazta meg gondolatait a Velencén élő Miklósa Erika operaénekesnő a Magyar Szent István-rend kitüntetése kapcsán.

S. Töttő Rita

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (j) átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Novák Katalin köztársasági elnöktől a nemzeti ünnepen a Sándor-palotában 2022. augusztus 20-án.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ahogy azt az augusztus 20-i ünnepségek kapcsán megírtuk, Magyar Szent István-renddel tüntették ki többek között Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját. A Fejér megyei – velencei lakosú – operacsillag meghatódottan fogalmazta meg gondolatait közösségi oldalán az elismerés kapcsán. Harmincéves pályafutásának egyik jelentős mérföldkövének számít ez az elismerés a hazájától. Mint írta, „A megbecsülés engem megerősít, ösztönöz az emberségre.” Majd pedig  egykori mentorának, Gregor Józsefnek a tanításait idézte fel azzal, amikor arra hívta fel a figyelmet: „a legfontosabb és legnagyobb feladatunk embernek és jónak lenni főként egy megrémült világban. Emlékszem, amikor arról is beszélt, hogy „a siker nagy csapda, a szép hang önmagában csupán egy a képességek közül”. Gregor Jóska úgy vélte, aki ezen a pályán, a mi pályánkon, magabiztosságot erőltet magára, az elveszett. Csakis a belső küzdelem, az önvizsgálat – és nála és nálam is a hit – lehet a megtartó- és a segítőerő. Azt is mondta: nekem kell kitalálnom, hogyan lehetek másokat segítve jobb és hasznosabb az embereknek, jobb és hasznosabb a hazámnak. Erre törekedtem, erre törekszem. Jónak lenni nehéz, de nem érdemes másnak lenni. Egy életen át tartó programom ez.”

Miklósa Erika a világ legfényesebb, legnépszerűbb színpadain lépett fel, mégis mindig Fejér megyébe tért haza családjához – ahol ma is nyugalmat talál. Jelenleg a Velencei-tónál, Velencén él. Az augusztus 20-i elismerésről így szólt: „Haza – ez az, amit sosem lehet kiszakítani belőlem. És úgy veszem, hogy Magyar Szent István-rend egy „intelem” is, hogy a kitüntetést a hazámtól kaptam, Magyarországtól. Még sokáig szeretném megszolgálni ezt. Hiszek abban, hogy a hit és a humánum soha nem lehet túl sok, soha nem elég belőlük, és a szakadékok soha nem áthidalhatatlanok.” Majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette őt pályáján és kérte: „A békességben élés igénye pedig legyen közös programunk.” Majd gratulált  Rofusz Ferencnek, aki szintén átvehette a Magyar Szent István-rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában