Rendkívül szívós az allergén növény

2022.08.17. 13:32

Kevesebb a parlagfű a szárazság miatt?

Baráth Eszter

Forrás: pixabay

A hetek óta tartó szárazság megviseli a természetet. Alacsony vízállású tavakat, kiszáradt patakmedreket, elszáradt, vagy az életükért küzdő növényeket látunk sok helyen. A szántóföldek mellett autózva is kókadozó takarmánynövények tárulnak elénk, de mi a helyzet a jellemzően körülöttük élő parlagfűvel? Jankovics Ilona kertészmérnököt kérdeztük arról, mennyire szívós a sokaknak allergiás tüneteket okozó növény. 

Az év ezen időszakában sokan küzdenek a parlagfű okozta allergiával. Laikusként akár feltételezhető lenne, hogy a szárazság egyetlen pozitív következményeként kevesebb parlagfűvel kell megküzdeni idén. Jankovics Ilona kertészmérnök viszont kérdésünkre elmondta, egy rendkívül szívós, mondhatni túlélő növényről van szó. 

– Nem nő annyira gyorsan, mintha esne az eső, de így is jelentős mennyiségben van – fogalmazott a szakember. Mint mondta, a parlagfű sem szereti ezt a hatalmas aszályt, elszáradásában viszont jelentős szerepet játszik, hogy mennyire kitett területen van az adott növény. – Nem mondhatjuk azt, hogy nincs parlagfű, és bár sokkal kevesebbet, de ugyan úgy kaszálni kell, mert jobban bírja a szárazságot, mint a kultúrnövények – emelte ki Jankovics Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában