Új szobor az Országos Papi Otthon kerengőjében

2022.08.15. 12:35

Halála után, de megvalósult Tóth Béla címzetes kanonok terve

Egykori lakó adományozta a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonnak azt a Szűz Mária-szobrot, ami megáldását követően néhány nap múlva az évekkel ezelőtt megálmodott helyére kerül.

Baráth Eszter

Forrás: Baráth Eszter / FMH

A székesfehérvári Petőfi utcában található Országos Papi Otthonban élt Tóth Béla, akit 1967-ben szenteltek pappá. Szolgálattal töltött évtizedei alatt káplánként tevékenykedett Ráckevén, Csákváron és Nagytétényben, hitoktatóként Pilisvörösváron, majd 1977-ben Kápolnásnyék plébánosa lett. Lelkipásztori szolgálataiért 2009-ben címzetes kanonoki méltóságot kapott.

Forrás: Baráth Eszter / FMH

Miután az Otthonba költözött, szerette volna kifejezni háláját, ezért egy Szűz Mária-szobrot vásárolt az intézmény számára. Barna Tímeától, az Otthon intézményvezetőjétől megtudtuk, az atya elképzelése az volt, hogy a kerengőn, egy zárható fülkében helyezik majd el a szobrot. A terv megvalósítása sajnos többször is akadályokba ütközött, Tóth Béla váratlan halála pedig a szobornak tervezett fülke elkészülte előtt néhány nappal következett be.

A Szűz Mária-szobrot öröklő családtagok viszont teljesítették a címzetes kanonok elképzelését, az alkotás augusztus 17-én megáldását követően az otthon kerengőjébe kerül. A Katolikus Szeretetszolgálat és az intézményvezető, Barna Tímea szerint így a Mária-szobor nem csupán dísz vagy imádkozóhely lesz, hanem egy emlékmű is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában