Összefogás

2022.08.04. 16:18

Folytatódhat a tánc! - A volt VOKE épületébe költözhetett a Székesfehérvári Balett Színház

Sokak akarata és összefogása kellett ahhoz, hogy a Székesfehérvári Balett Színház valódi otthonra leljen. A volt VOKE épületét csütörtökön vehette birtokba a társulat – köszönhetően a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolának és a fehérvári önkormányzatnak.

S. Töttő Rita

20220804 Székesfehérvár, Balett, új gyakorlóterem, próbaterem, balettársulat, sajtáj, Cser-Palkovics András, Egerházi Attila. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

Új mérföldkő a Székesfehérvári Balett Színház életében az, hogy valódi, számukra kialakított épületbe költözhettek a városban: csütörtökön hivatalosan is birtokba vehették a volt VOKE (Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület – Vörösmarty Mihály Megyei Művelődési Ház) épületét a Kaszap István utcában. Ahogy azt korábban is megírtuk, sokféle foglalkozásnak otthont adott korábban már ez az épület – így például táncoktatás is folyt benne.

A tánc tehát tovább folytatódik az eredeti tervek alapján felújított épületben – melyet a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola újított fel – nettó 210 millió forintos EMMI támogatásból, valamint plusz több mint 70 millió forintos önerőből. Az épületet a fehérvári önkormányzat bérli a társulat számára.

– Nagyon örülök, hogy a Balett Színház valós otthonra lelt. Hálás vagyok a Népfőiskolának a város kulturális élete, az intézmény és a fenntartó nevében is, hogy megszületett ez az ötlet L. Simon László részéről, akinek köszönhetően megújulhatott az épület és azt a kultúra szolgálatába állította – hangsúlyozta az ünnepi eseményen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve: a Népfőiskola jelentős anyagi áldozata és a minisztériumi támogatás kellett a felújításhoz, s mindemellett a város 6 évre előre kifizette a mintegy 35 millió forintos bérleti díjat. – Ezzel a város is jól járt, hiszen korrekt díjat jelent – tette hozzá a Cser-Palkovics András, aki továbbá kiemelte és megköszönte a Videoton Holding Zrt. – azon belül is Sinkó Ottó vezérigazgató - támogatását, aki az elmúlt 4 évben lehetővé tette a Székesfehérvári Balett Színház számára, hogy a VOK-ban próbálhasson.

Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnök asszonya kifejtette: az épület java része a társulaté tehát, egy kis részébe viszont szeretnének majd olyan programokat hozni, amelyek egyrészt a Balett Színház munkáját, másrészt a Népfőiskola tevékenységét népszerűsítik. Illetve a tervek szerint egy kis kávézót is kialakítanak az udvari rész mellett.  

– Ez egy olyan szintű támogatás L. Simon László, a székesfehérvári önkormányzat és a Népfőiskola részéről, amit nem is tudok szavakba önteni – mondta szinte elcsukló hangon Egerházi Attila, a társulat vezetője is. – Nagyon sok ember munkája és összefogása kellett ahhoz, hogy megvalósulhasson ez az otthon. Nem jöttünk azzal az illúzióval a városba, hogy itt mindenünk rögtön meglesz. Tudtuk, hogy türelemre van szükség, de azt is, hogy eljön az idő, s lesz otthonunk. Így már biztosan mondhatom: csak akkor születnek nagy dolgok, ha van összefogás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában