Az élet és a haza összetartozása

2022.08.22. 20:00

Fehérvár kenyere idén extra adalékanyagokkal készült: szívvel és lélekkel

Sárszentmihályról, a Mihályi pékségből érkezett idén az augusztus 20-ai ünnepségre Fehérvár “szent” kenyere.

Hajdú Marianna

Spányi Antal megyés püspök megáldotta a kenyeret Székesfehérváron

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A hagyományok szerint augusztus hónapot az új kenyér havának is nevezik, ami nem véletlen. A régi időkben az aratást befejezve aratóünnepet tartottak felvonulással, a templomokban misét mondtak hálából a jó termésért. Az augusztus 20-ai ünnepségek egyik kihagyhatatlan eleme a kenyérszentelés. Az új búza frissen őrölt lisztjéből készült első sütés pecsét az egész éves munkán, mert ha kenyér van, minden van – ahogy a régi öregek tartották. A hagyományosan nemzeti színű szalaggal átkötött cipó – az élet és a haza összetartozását szimbolizálja – megszentelése így még nagyobb jelentőséggel bír. Ennek fényében nem csoda, mekkora megtiszteltetésnek tartotta Orbán Balázs és Lukács János, a Mihályi pékség két tulajdonosa a felkérést: süssék meg Fehérvár kenyerét.

– Azt kérték tőlünk, hogy egy kerek kenyeret készítsünk, 3 kg-osat – meséli büszkén Orbán Balázs. – Búzalisztből készült, hagyományos kovásszal. Szívünket-lelkünket beletettük, hogy minél szebb legyen, motívumokat készítettünk rá, ami négy búzakalász volt.

Mindketten egy másik pékségben dolgoztak, mielőtt öt hónapja megnyitották volna a sajátjukat, már ott is készítettek ilyen kenyereket. A megrendelés a székesfehérvári önkormányzattól érkezett hozzájuk. Szakmai tapasztalatuk igen komoly, ezért is mertek belevágni ebbe a közös projektbe.

– Idén egy kedves ismerősöm megtudta, hogy saját pékséget nyitottunk. Megkérdezte tőlük, vállalunk-e ilyet? Mi még háromkilós kenyeret nem sütöttünk korábban, így készítettünk egy próbasütést, ami nagyon jól sikerült. Nyugodt szívvel elvállaltuk ezt a nemes feladatot, mert azt gondoltuk, nagyon megtisztelő hogy a mi kenyerünket fogják megszentelni.

A tésztát nem külön dagasztották, hanem egy nagyobb mennyiségből vették ki, mivel az összes kenyerük így készül. Kimértek 3 kg 30 dekás mennyiséget, és ebből lett a 3 kilós kenyér. Egy ekkora kenyérnek a sütési ideje 90 percig tart, így lett nagyon szép kérges lett a külseje. Három kenyeret készítettek egyszerre, ebből a három kenyérből választhatták ki a legszebbet.

– A maradék kenyeret mi vittük el egy baráti társaságba. Megáldottuk mi is a kenyeret, majd annak rendje és módja szerint felszeltük. Nagyon jó, vastag, ropogós héja volt és szaftos belseje, így el tudom mondani, hogy ez egy nagyon finom kenyér volt.

–  Rettenetesen büszkék vagyunk rá, hogy a mi kenyerünket áldották meg azon az ünnepségen, ahol Novák Katalin köztársasági elnök mondott beszédet, így mondhatjuk azt, hogy ez az ország kenyere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában