Frissen Fejérből

2022.08.30. 20:00

A szakmát tanulók idei tanévét hivatalosan is megnyitották (képgaléria)

Miniszterségének első tanévnyitójára érkezett Székesfehérvárra Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kedden. Az Országos Szakképzési Tanévnyitón annak a több mint 250 ezer diáknak üzentek a rendszer fenntartói, akik szakmát tanulnak a szakképzési centrumok valamelyikében.

S. Töttő Rita

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja, a szakképzési centrumok országos tanévnyitójának háziasszonya köszöntötte elsőként a képzési rendszerben résztvevő diákokat, szülőket és pedagógusokat augusztus 30-án Székesfehérváron. Elmondta: a 2022/23-as tanév várhatóan újabb kihívások elé állítja a közösségeket, amelyekre fel kell készülni.

- Érzékeljük, mi zajlik körülöttünk a világban, azonban éppen a szakképzési terület az, ahol a változás, a kihívásokra keresett válaszok a fejlődés mozgatórugói – fogalmazott a kancellár, hozzátéve: a szakképzés ugyanis mindig változik, korokon átívelő a szakmák jönnek létre, tűnnek el, alakulnak át, fejlődnek, ahogyan a kor gazdasága igényli. A centrum iskoláiban 20 ágazatban 54 szakmában oktatnak, biztosítják az összes elérhető képzési szintet, a rugalmas tanulási utak biztosításától az okleveles technikus képzésig – mutatott rá a kancellár, majd kiemelte:

- Diákjaink számára minden ismeretet, információt és tudáselemet évfolyamonként, korosztályuknak megfelelő formában és módszerekkel közvetítünk számukra - legyen szó közismereti vagy szakmai tartalomról. Sok figyelmet fordítunk arra, hogy a szakmai előrehaladásuk zökkenőmentes legyen és tökéletesen illeszkedjen a lehetőségekhez, akár a külső gyakorlati helyszíneken is. Biztosítjuk számukra az élmény alapú oktatást a szakképzés szintjeinek fokozatos teljesítését, az érettségi, technikusi szint, illetve egyetemi képzések felé.

Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter pedig rámutatott, nem tudjuk mit hoz a jövő:

- Elég ha visszanézünk egy évvel ezelőttre: akkor még nem volt háború, az energiaárak normál szinten voltak, az infláció viszonylag alacsony volt. Egyetlen válaszunk lehet, mégpedig az, hogy arra készülünk: a jövőben előttünk álló körülmények változni fognak – mondta, majd pedig kitért arra, hogy a jövő záloga a tanulás: - Mert csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, szeretteiről és a közösségéről – mutatott rá miniszterségének első tanévnyitóján Csák János, kiemelve, hogy Székesfehérváron is csupa ilyen ember él és dolgozik.

 

Majd kitért a szakképzési rendszer változásaira is, melyet az elmúlt években gyökeresen átalakított a magyar állam. Elmondta: mindenkinek – diákoknak és felnőtteknek egyaránt - biztosított két szakma, illetve egy szakképesítés megszerzése ingyenesen. - A polgári magyar kormány úgy gondolja, hogy ez jó befektetés a jövőbe – tette hozzá, ahogy azt is: jelenleg 181 szakmát oktatnak, több mint 250 ezer hallgatónak a rendszerben. Közülünk 110 ezren ösztöndíjat kapnak.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is köszöntötte az évnyitó résztvevőit, s kiemelte a Székesfehérvári Szakképzési Centrum helyszínének jelentőségét.

- Mert ha körbenéz itt valaki, akkor nem csak gyönyörű történelmi épületeket lát, hanem ha belép ezekbe az épületekbe, látja az összefogás képességét és erejét – mondta a város vezetője, utalva az összes szereplő részvételére a rendszer fenntartásában, fejlesztésében, hozzátéve, hogy bízik abban: az itt képzett diákok közül – miután megkapták a szükséges tudást -, minél többen otthonra találnak a székesfehérvári és a városkörnyéki gazdaságban, iparban, szolgáltatásokban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig úgy fogalmazott: a jövőnk a fiatalok kezében van, de ne feledjük: tanulni 50 fölött is kell. Székesfehérvár ipari jelentőségéről szólt többek között Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Fejér megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője az évnyitón.

- Kedves diákok, régi igazság az, hogy csak az lehet igaz ember, aki gyermek is tud lenni. És önök, most éppen átlépve a gyermekkor kapuján, a felnőttkor küszöbéhez érve, láthatnak bele a világ működésébe és értik meg annak minden titkát. Azt kérem, használják ki ezt az időszakot és építkezzenek! Tanulják meg szakmájuk minden fortélyát, követve oktatóik útmutatását, kísérletezzenek és éljenek azzal a tudással, amit megszereztek. Engedjék szabadjára alkotó energiájukat, táplálják azokat tudással, kíváncsisággal és mindig szívből jövő örömmel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában