Budapest–Balaton-kerékpárút

2022.08.26. 14:36

A "fekete öves" biciklisták nekivághatnak Fehérvárról a Bubának

Péntek délelőtt átadták a Székesfehérvár–Balatonakarattya közötti szakaszt, ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapest–Balaton (Buba) kerékpáros útvonal projektje.

Hajdú Marianna

Forrás: Bringábor

Már senkinek sem kell autóba ülnie vagy vonatra szállnia, ha el szeretné érni a magyar tengert. Elég csak kerékpárra pattannia és fekete öves biciklistának lennie annak, aki egyhuzamban letekerne a fővárosból a vízpartig – de a küldetés korántsem lehetetlen.

Az útvonal 108,2 kilométeres, teljes hosszából júniusban már átadták a Budapesttől Etyekig tartó szakaszt, júliusban pedig már Etyekről egészen a Velencei-tóig lehetett elkerékpározni. A Velencei-tó és Székesfehérvár között már korábban is létezett a kerékpáros összeköttetés, így már a nyári hónapokban bárki átruccanhatott két keréken a fővárosból a megyeszékhelyre. Augusztus 26-tól egészen Balatonakarattyáig el lehet jutni Budapestről.

Az átadóünnepségen Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese így köszöntötte a vendégeket: – Nagy öröm, hogy miután a Budapestről Székesfehérvárig tartó szakasz átadását megünnepeltük, most még tovább mehetünk. 

A fővárostól a Balatonig vezet az út
Forrás: Szarka Dávid / NIF Zrt.

Az útépítésben mindig igaz az, hogy egyfajta "királykategória" hidat vagy látványos műtárgyat építeni. Itt is több műtárgy megvalósult, például a Sárvíz fölött. Van egy, méretében kiemelkedő: a 7-es, 8-as utat átívelő, kétszer 19 méteres nyílású, gyönyörű, 42 méteres szerkezeti hosszúságú híd, ami a vezérigazgató-helyettes szerint önmagában is komoly műszaki teljesítmény.

– Azt hiszem, ez az a kerékpárút, amelynek a megépítését a legtöbben és a legjobban várták Magyarországon – jegyezte meg Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. – Nagyon büszkék vagyunk erre a kerékpárútra, és aki végigtekerte már mind a három szakaszt, láthatta, hogy festői szépségű tájakon lehet eljutni a Balatonhoz.

Révész Máriusz a festői szépségű tájat emelte ki
Forrás: Szarka Dávid / NIF Zrt.

A jelenlegi, 27,4 kilométer hosszú szakasz több részletben készült el. A Székesfehérvártól Balatonakarattyáig tartó kerékpárút első része Székesfehérvár és Polgárdi között valósult meg, aztán Polgárdi és a 710-es számú főút, majd a 710-es út és Balatonakarattya közötti szakaszok készültek el.

A kerékpárút megtervezésénél fontos szempont volt, hogy olyan útvonalat tervezzenek, ami látványos és a legnagyobb élményt nyújtja az azon végigkerékpározók számára. Lényeges, hogy egy nagyon fontos turisztikai útvonal ez, ami óriási lehetőséget nyújthat azoknak a településeknek, amelyek mentén végigmegy. Remélhetőleg ezeken a településeken meg fog nőni a kerékpáros turizmus, és ebből a települések profitálni fognak.

Vargha Tamás a fehérvári érintettségről beszélt
Forrás: Szarka Dávid / NIF Zrt.

Vargha Tamás, Fejér megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy néhány székesfehérvári szakasz még hiányzik ugyan, de dolgoznak rajta, hogy az összeköttetések mihamarabb elkészüljenek, és így a kerékpáros turistákat becsábíthatják majd Székesfehérvárra. Remélhetőleg a megyeszékhely válhat a kerékpáros turizmus egyik fontos állomásává.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában