Kiemelt feladat

2022.08.16. 10:18

A dunaújvárosi vöröskereszt végzi a menekültek ellátását

Menekültellátás és szociális juttatások címmel szervezett közös sajtótájékoztatót hétfőn Barta Endre alpolgármester és Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője.

Molnár Emese

Feth Katalin, Barta Endre és Pukánszky Tímea

Forrás: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A helyszín az Erdősor 37/a szám alatt lévő egykori kollégiumi épület volt: ezt az intézményt ajánlotta fel az önkormányzat arra, hogy ha szükség van az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők befogadására, akkor itt tudják elszállásolni őket. Barta Endre felidézte: március 16-án érkeztek ide először menekültek, azóta pedig több százan megfordultak már itt. Köszönettel szólt többek közt a védőnők, óvónők, bölcsődei dolgozók önkéntes segítségnyújtásáért is a feladatokban.

Az alpolgármester azt mondta, hogy az önkormányzat 3-4 hónapra vállalta a menekültek ellátását, a sajtótájékoztató aktualitását pedig az adta, hogy ezt a feladatot átadták a vöröskereszt helyi szervezetének. Pontosabban július 16-tól végzik hivatalosan is teljes egészében az immáron nemzetközi humanitárius menekültszállóként definiált intézmény működtetését. Feth Katalin vázolta, hogy a vöröskereszt a kezdetek óta kiemelt feladataként kezeli a háborús menekültek ellátását, és forrást is biztosított számukra az ellátás további folytatása érdekében. Mint azt elmondta, 50–60 menekült folyamatosan jelen van az erdősori intézményben.

Újságírói kérdésre Barta Endre azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy az önkormányzat költségvetését miként alakította a menekültek ellátása, mert jelenleg az összesítést végzik. Azt hozzátette, hogy az épület rendbetétele kiadást jelentett, illetve hogy az állam egy főre napi 4000 forint támogatást biztosított az önkormányzatnak. Lapunk kérdésére válaszolva megtudtuk, hogy napi egyszeri étkeztetést biztosítottak a menekülteknek, illetve az épület fenntartása (rezsi) jelentette a feladatot: ezeket vette át júliusban a vöröskereszt mindamellett, hogy még bérleti díjat is fizet az önkormányzatnak az épületért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában