Helyi közélet

2022.07.22. 20:00

Szívesek sportos randevúja Székesfehérváron

A megyeszékhely ad otthont a hétvégén a Szív Egyesületek Országos Találkozójának, melynek ünnepélyes megnyitóját pénteken délután tartották az Országalmánál. Az ország szinte minden szegletéből érkeztek szív egyesületek, Budapesttől egészen Barcsig, hogy felhívják a figyelmet korunk "pestisére".

Kecskés Zoltán

A július 22-24. között zajló programra Budapestről és további tíz városból érkeztek résztvevők

Forrás: Fehér Gábor

Az egyesületek évente rendezik meg az országos találkozójukat, amelynek 2020-ban Székesfehérvár lett volna a házigazdája, azonban a járvány miatt a találkozó akkor és 2021-ben is elmaradt. Komjáthy György, a fehérvári szervezet elnöke a megnyitón örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után végre összejöhetett a program és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a szív egyesületek tagjai találkozhatnak és osztozkodhatnak a közös élményekben sorstársaikkal.

A város nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte a mintegy háromszáz résztvevőt a Városháza téren. Arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült a tudásunk a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, így ma már tudjuk, hogy a rendszeres mozgás jelentősen hozzájárulhat a már kialakult betegségek súlyosbodásának elkerüléséhez, sőt, kifejezetten segíthet a felépülésben, és a kockázati tényezők visszaszorításában. Így a szívbetegek manapság már szakképzett felügyelet mellett rendszeres sportolhatnak, sőt versenyek is vannak számukra Magyarországon, mint amilyen a szombati sportnap is.

Orbán Csaba, a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetségének (MASZEOSZ) elnöke a megnyitón rámutatott, hogy hősök csak hősök nyomán születnek – emlékezve az 566 évvel ezelőtti történelmi eseményre, a nándorfehérvári csata diadalára, amelyet a magyar kreativitás győzelmének nevezett a nyomasztó oszmán túlerővel szemben. Mint mondta, ilyen hősök napjainkban is vannak, ugyanis Karikó Katalin nemcsak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztője, hanem egy olyan módszer kidolgozója  is, melynek segítségével hatékonyan szállhatunk harcba korunk "pestise", az érelmeszesedés ellen.

Az esemény keretében  Boznánszky Petra kardiológust, a Székesfehérvári Szív Egyesület tanácsadó orvosát is üdvözölték, megköszönve a szervezetért tett eddigi áldozatos munkáját. A megnyitó zárásaként a résztvevők Fodor János előadásában a magyarok világhimnuszát is meghallgathatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában