Frissen Fejérből

2022.07.07. 07:00

Székesfehérvár igent mondott a Szent István 2025 programsorozatra (videó)

Szent István 2025 tematikus programsorozathoz csatlakozott szerdán a nemzet történelmi fővárosa, Székesfehérvár is, amelyet az államalapítás 1025. évfordulója tiszteletére indított el még 2020-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület.

Kecskés Zoltán

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A város közgyűlése még június végén döntött úgy, hogy a királyok városa is társul ahhoz a széleskörű összefogáshoz, melynek célja az államalapító magyar király életművének megismertetése és ápolása. Az erről szóló megállapodást írták alá szerdán a magyar nemzet történelmi bölcsőjében, a Nemzeti Emlékhelyen.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kiemelte, nagy örömmel fogadta a megkeresést, hogy Fehérvár – amely kétségtelenül a nemzet egyik történelmi fővárosának tekinthető – is csatlakozzon az átfogó kezdeményezéshez. Emlékeztetett, hogy közel tíz évvel ezelőtt, a 2013-as Szent István Emlékév is igazi közösségszervező erővel bírt, amely intézmények, közösségek, magánszemélyek összefogásával valósult meg, így minden bizonnyal az államalapítás 1025. évfordulója alkalmával sem lesz másként. A fehérvári polgárok ismét egy emberként fognak megmozdulni és kivenni a részüket a felkészülésből és a végrehajtásból egyaránt. Hozzátette, hogy a társadalmi támogatottságot jól mutatja, hogy a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítása közelít a 35 000 látogatóhoz.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke beszédében kiemelte Székesfehérvár jelentőségét a programsorozatban, hiszen Szent István idején az ország fővárosa volt és az egyik legjobban kötődik az államalapító életéhez.  Ezért fontos, hogy a város elnyerje a kezdeményezésben is azt a méltó rangot, ami megilleti.

Gellén Márton, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület főtitkár alelnöke felszólalásában az 1996-ban, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök által életre hívott szervezet céljait emelte ki, amelyek harmonizálnak a Szent István 2025 programsorozat missziójával. Mint mondta, a Szent István 2025 programsorozat lehetőséget teremt a régi magyar értékek megőrzésére és aktualizálására is.

A köszöntő beszédeket követően került sor az együttműködés ünnepélyes aláírásra, majd Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója vezette körbe a meghívottakat a Nemzeti Emlékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában