Frissen Fejérből

2022.07.28. 17:07

Rendkívüli nyílt testületi ülést és lakossági fórumot tartottak Sárszentmihályon

A helyi építési szabályzat és a szabályozási terv módosítása, az ipari terület bővítése és az új közpark kijelölése, a szociális tűzifa kérdése mellett beszámoltak több fejlesztésről is.

Hajdú Marianna

A termelői piac látványterve már elkészült

Forrás: Önkormányzat

Az új termelői piac valóban egy hiánypótló fejlesztés a vonzáskörzet kis- és őstermelői számára. A piac fejlesztésénél szempont volt, hogy elsősorban a helyi termelők és kereskedők termékeiket helyben tudják értékesíteni, ezért ésszerű és jól használható módon kerüljön kialakításra. A helyi és a környékbeli vásárlók, piaci árusok, termelők, kereskedők lesznek elsőként a mérvadók. A község teljes lakossága, a térség és megye lakossága is közel ilyen fontossággal bír majd e tekintetben, hogy a helyben megtermelt élelmiszerekhez közvetlenül hozzájussanak.

A piac kiszolgáló épületei minden igényt kielégítően kerültek megtervezésre. Az iroda, gépészeti helyiség, mosdók, tetővel ellátott árusítótér, akadálymentes parkoló a mai elvárásoknak és a konfortnak is eleget tesz majd mind az árusok, mind a vásárlók számára. A tervek szerint 104 m2 tetővel ellátott fedett árusítótér, 12 m2 fedett előtér, 29 m2 kiszolgálóépület lesz kialakítva,  női-férfi és akadálymentesített mosdókkal, 14 darab burkolt parkolóhellyel, amik között lesz természetesen akadálymentesített is és kerékpártároló. A piac – manapság már alapból elvárhatóan – 29 darab napelem panellel lesz ellátva, amik a kiszolgáló épület tetején kapnak helyet.

Tervezetten 1000 m2 zöldfelület megújítása 30 darab fa telepítésével szolgálja majd a környezetet, de a gyalogosjárda is meghosszabbítsra kerül gyalogátkelővel.

A Jankovics utca burkolatának a megújítása is pályázati felhívásra lett benyújtva, ami 306 méter hosszan valósulna meg, amire az igényelt támogatás 31 és fél millió forint.

A 336/9, 346, 336/17 és 415 hrsz ingatlanokon helyezkedik el a felújítási szakasz, melynek kezdetén a Táncsics utca burkolatához szintben csatlakoznának. A felújítási szakasz vége a Vörösmarty utca burkolatával egy vonalban van a tervek alapján. A felújítási munkák során a meglévő aszfaltburkolat kerül felújításra. Mielőtt azonban az aszfaltozás megkezdődne, az útszakasz nem megfelelő teherbírású szakaszain az alapréteg javítását is el kell végezni. Az útszakasz helyszínrajzi és magassági vonalvezetésén nem terveznek változtatni, a közművek aknafedlapjait, a kapubejárók burkolatát a megváltozott útburkolat szintjéhez lesz szükséges igazítani. A tervek szerint bicikliseknek és a gyalogosoknak nem építenek külön utat. 

A hivatal mögötti parkoló és zöldterület is fejlesztésre kerülne, ami szintén pályázat útján valósulhatna meg. A település zöldövezetének fejlesztése mellett szeretnének a meglévők mellé még 17 darab ingyenes parkolóhelyet kialakítani.

A beruházás eredményeként létre jönne egy zöld, mesetematikájú park a községben. Ennél a tervnél kifejezetten a családok és a fiatalok számára szeretnének kedvezni, szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A tervezett fejlesztés Sárszentmihály – kiserdő – 157- es hrsz-ú ingatlanján található. Az erdős területen egy 930 m2-es és egy 600 m2-es, a kiserdő tisztás lenne kialakítva. A fejlesztés első lépcsője az erdő tisztítása lesz. Jelenleg olyan növények találhatók ezen a területen, amik idegenek és irtani kell. A fejlesztés során 11 mesepont/információs pont kialakítása van tervben, amely a pusztán átközlekedésre használt ösvényeket és a tervezett új ösvényt plusz szolgáltatásokkal bővíti, és minden korosztály számára élményelemet nyújt majd a kiserdőben. A pihenőfelületek egy részét előregyártott padok, más részét szintén helyben kitermelt, fektetett fatörzsek biztosítanák. A kiserdő keleti felében, bálványfás és kiszáradt fák helyén kialakuló tisztáson ezekből a kitermelt törzsekből „landart” jellegű installációt tervezetek, szintén a mese tematika részeként.

A kivitelezés része lenne még – a szomszédos területen –  burkolt felületű 17 darab parkoló kialakítása is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában