Frissen Fejérből

2022.07.09. 19:29

Pillanatnyi tökéletesség Feketehegyen – jó, hogy feltalálták a szappanbuborékot! (Képgalériával)

A szappanbuborékot mindenki szereti. A kicsit, a nagyot, a színeset, a fényeset, a gyorsan pukkanót és a lomhán levegőben hajlongót is. De vajon ki találta fel a buborékot? – tette fel a jogos kérdést a feketehegyi óriásbuborék show-n a kisgyerek. Szégyenszemre nem tudtam akkor a választ…

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház parkja és fedett tere adott otthont szombaton délután annak az ingyenes gyermekprogramnak, melynek keretében óriásbuborék show, kézműves foglalkozások, lufihajtogatás és a Kámfor Zenés Bábszínház előadása is várta az érdeklődőket. A törékeny buborékok azonban láthatóan nem csak a gyerekeket varázsolták el, a felnőttek is szívesen hajlították a buborékfelhőket a magasba. A kisebbeknek a buborékfújó gép volt a kedvence, s hát nem véletlenül: erőfeszítés nélkül fürdeni az ezer kis tükörbuborék között – hát az bizony maga a felhőtlen szórakozás!

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el.

 

Látványnak, élménynek sem utolsó, de a mindig kíváncsi gyermek azért feltette a kérdést: vajon ki találta fel a buborékot? A történet eme szála pedig nem maradhatott elvarratlan, így hát utánanéztünk. S hát micsoda meglepetés: „A szappanbuborék kultúrtörténete” címmel találtunk is esszét a témában, amely azt állítja, hogy először a 17. században kezdték el ábrázolni zsánerképeken a szappanbuborékot fújó gyerekeket. Elterjedése – mint remek és olcsó szórakozási forma – azonban az ipari forradalom idejére tehető, amikortól egyre nagyobb mennyiségben állt rendelkezésre a glicerines szappan a háztartásokban. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend a „bubi”, melynek legnagyobbikát a Guinness-rekordok könyvében is megtalálhatjuk: egyszer például valaki akkorát készített, hogy 193 ember elfért volna benne. De van, aki pattogtatni szereti, ami azért valljuk be, igen különös sport. Bárhogy is, a szappanbuborék pillanatnyi tökéletessége az, ami elvarázsolja kicsiket, nagyokat egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában