Frissen Fejérből

2022.07.14. 11:08

Megvan a megoldás a „túlvizezett kávéra" Szabadhídvégen

Ahogy korábban írtuk – Nádasdladányhoz, Gyúróhoz és Tordashoz hasonlóan – Szabadhídvégen is felütötte a fejét az elszíneződött víz problémája. Mint azt az egyik lakostól megtudtuk, „olyan a színe, mint egy túlvizezett kávénak". Emiatt a településen élők nagy része, főzésre és ivásra ásványvizet használ. A problémát jeleztük a Fejérvíz Zrt. munkatársainak, akik levélben reagáltak a megkeresésünkre.

Kecskés Zoltán

2024. év végére véglegesen megoldódhat a „túlvizezett kávéra" hasonlító víz problémája

Forrás: Olvasó

Háttér

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy az elmúlt napokban több megkeresés, panasz érkezett szerkesztőségünkhöz, hogy elszíneződött víz folyik a település valamennyi utcájában és hogy a probléma nem új keletű: „Időnként mintha jobb lenne, aztán kezdődik minden újra elölről" – mondta az egyik ott lakó. Ahogy többször is beszámoltunk róla, hogy a probléma nem is csak a hídvégieket sújtotta az elmúlt időszakban, hanem más településeken is tapasztaltak hasonlót. Azonban van egy lényeges különbség: a hídvégiek egész évben tapasztalják, havi rendszerességgel előfordul.  Ennek okán, portálunk felkereste a Fejérvíz Zrt. sajtóosztályát, hogy véleményezzék a kialakult helyzetet.

 

A probléma oka

Amint megtudtuk, a szolgáltató tud a problémáról, de lakossági bejelentés nem érkezett hozzájuk az elmúlt napokban. Levelükben pontosan részletezték, hogy mi okozza a problémát, a víz elszíneződését.

– Szabadhídvégen a víz vas és mangán tartalma eredendően viszonylag magas, határérték feletti. A probléma megoldására a vízellátó rendszeren víztisztító művet üzemeltetünk, ami sajnos elavult, már nem tud 100 százalékos hatásfokon működni. Ennek okán a közüzemi hálózatba is bekerül a vastartalom egy része, ami áramlási viszonyok megváltozása esetén vagy intenzív vízhasználatkor felkeveredik, és bejut a fogyasztók belső hálózatába is. Ez okozza az ivóvíz elszíneződését – olvasható reakciójukban, ahol kitérnek arra is, hogy nem ülnek a babérjaikon, igyekeznek hosszú távban gondolkozni és a jelenlegi csak úgymond felületi kezelés.

Mi lehet a megoldás?

– Társaságunk – tudván, hogy ez a jelenség kellemetlenséget okoz fogyasztóinknak - a településen rendszeresen végez víztoronymosást, intenzív hálózattisztítást, annak érdekében, hogy a lerakódott vasüledéket eltávolítsuk a vezetékekből, és ne tudjon felkeveredni egy-egy áramlásváltozás során.Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem a probléma megszüntetése, annak csak enyhítése.

Szabadhídvég és Mezőkomárom településeken jelenleg folyik az ivóvízminőség-javító program előkészítése, melynek keretén belül új víztisztító fog létesülni. Ehhez a tervek és engedélyek már rendelkezésre állnak, bízunk benne, hogy hamarosan a kivitelezés is meg fog kezdődni és körülbelül 2024. végére elkészül az ivóvíztisztító rendszer. Addig is kérjük a lakosság türelmét! – válaszolt portálunknak a Fejérvíz Zrt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában