Első és remélhetőleg nem az utolsó

2022.07.27. 14:00

Mátyás király után szabadon: egyszer volt Mezőszentgyörgyön akció?

Irodahelyiségekben hirdettek rögtönzött kiárusítást a település gazdaságában megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből készült befőttekből, savanyúságokból és lekvárokból.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna/ FMH-archív

Saját címkével ellátott üvegek sorakoztak katonás és szemet gyönyörködtető rendben a kamrákká avanzsált egykori tsz irodahelyiségeiben. A helyben készült termékek a helyi és hazai ízvilágot idézték: baracklekvár, hétvégén szilva-, cukkinilekvár készül, mindig van valami. 

A polcok roskadásig voltak rakva a finomságokkal töltött üvegekkel, megkímélve a tartósítószerek és a vegyszerek tömkelegétől. Ezekből garantáltan hiányzik az a bizonyos "E"!

befőtt, savanyság
A paradicsomlé az egyik legnagyobb sláger volt
Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A falu vezetése pedig döntött: közösségi oldalukon meghirdettek egy öt napra szóló, egyedülálló lehetőséget, amivel kiárulták az előző szezon termékeit.  

Hétfőn reggel nyolc órakor indult a rendkívüli piac és minden nap délután két óráig várták a házi ízekre és konszolidált árakra lecsapó vevőket. A szemfülesebbek még a megyeszékhelyről is ideutaztak néhány üveg lekvárért, paradicsomléért. A település polgármestere, Lánginé Csík Angéla személyesen felügyelte a vásárt és kezelte a kasszát.

A meghirdetett akcióban felsorolt termékek nem holmi vevőcsalogatók voltak csupán. Azok a szerencsések, akik nem ültek sokáig a babérjaikon, olyan különlegességekkel is gyarapíthatták az almáriumot, mint a meggydzsem fahéjjal és szegfűszeggel, a fűszeres cukkini- és a fahéjas almalekvár, de az olaszos paradicsom, a zöldparadicsom savanyúság vagy a lecsó is a választékban volt.

savanyúság
Vegyes savanyúság házi recept szerint
Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

Szerdán már kérdéses volt, hogy az ötödik napon is lesz-e eladnivaló. A kezdetektől futótűzként terjedt hír meghozta a gyümölcsét, illetve vitte. A hűtőládákban felhalmozott gyalult tök, reszelt alma, kockázott lilahagyma, magozott meggy és cseresznye is gyorsan gazdára talált. Csütörtökön már csak egy rövid közlemény hirdette: "technikai okok miatt" másnap elmarad a további árusítás. Jöhetnek az idei finomságok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában