Ismerkedés a feladatokkal

2022.07.24. 17:27

Háromszorosan sikeres nap a csókakői lovagok mögött

Szombaton egész nap a vár alatti, hangulatos helyen töltötték az időt a várlovagok, az apródok és az érdeklődők. Sokan feljebb is merészkedtek, a vár központi helyén magasodó Brindisi Szent Lőrinc kápolnába, ahol ünnepi misét tartott a helyettes plébános.

Palocsai Jenő

Bokor Elemér várlovag évtizedek óta tanítja a fiatalokat az íjászat fogásaira, de sokszor Az idősebbek is örömmel kipróbálják a régi várvédők fegyverét.

Forrás: Fűrész György

A Csókakői Várbarátok Társasága olyan elhivatott, hogy számukra nincs megállás, se nyári szünet, de még hőségriadó sem. Minden hónap utolsó szombatján társadalmi munkát szerveznek, ahol minden munkát el tudnak végezni, amihez nem kell szakértői vezetés a múzeum, illetve a műemlékvédelem részéről.

Most szombaton azonban kicsit más volt a tematika, ugyanis nem volt munka, volt viszont egy egész toborzó nap arra, hogy bárki betekintsen a civil szervezet életébe, hogy megismerhesse annak tagjait, céljait.

A várbarátok vezetője az egész napot a vár környékén töltötte, sőt a várkápolnában is felvezette a civil szervezet lovagi tagozatát. Csöngedi Károly elmondta: – Ezt a nyílt napot elsősorban azért szerveztük, hogy a hozzánk érkező ifjak és idősebbek közül minél többen legyenek várbarátok. Vannak többen, akik egyszer majd továbbviszik a lovagok kardját és a lapátot, ásót és talicskát, ám mindig szükség van megújulásra. A nap toborzó része lehetett volna ennél is sikeresebb, viszont ha egyben nézem az eltöltött időt, úgy érzem, fontos volt ez a találkozó, ugyanis beszélgettünk, terveztünk, és megvitattuk az előttünk álló feladatok sorrendjét.

A várban álló Kápolna Brindisi Szent Lőrinc tiszteletére szentelve, és bár Szent Donát a település védőszentje, a Móri csata hatalmas alakja, Szent Lőrinc is figyeli a magasból a település utcáit.
Forrás: Fűrész György

Mint megtudtuk, a gazdasági helyzet miatt a várépítéshez nem lesz forrás ebben az évben, de ez a vár barátainak cseppet sem gond. Az elnök felsorolta, hogy addig is folytatják az önerőből, illetve az SZJA egy százalékokból összegyűlt összegekből a munkát, vagyis karbantartják a várfalat, visszatapasztva a kisesett köveket, és megoldást találnak a sok problémát okozó csapadékvízelvezetésre, valamint ha minden a tervek szerint alakul, elkerül a várőrség tájidegen konténere is a barbakán falai mellől.

Délelőtt Oravecz Attila helyettes plébános tartott misét a várkápolnában, Brindisi Szent Lőrinc tiszteletére. Az ott megjelent tagok, illetve lovagok jól, jókor és jó helyen imádkoztak, mert az egész napos rendezvény végén még mindent el tudtak pakolni a szervezők, és csak aztán csapott le a viharos széllel érkező zápor a falura és a várra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában