Búcsú

2022.07.08. 12:12

Ezen a szakrális helyszínen ez lesz az utolsó Koronázási Szertartásjáték

Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója közös sajtótájékoztatót tartott pénteken az idei Koronázási Szertartásjátékról. Elmondták, a Nemzeti Emlékhely utoljára adja az autentikus díszletet az előadáshoz, de ez nem azt jelenti, hogy az idei lesz az utolsó szertartásjáték. Egy másik nagy lezárás, búcsú is kapcsolódik ehhez az előadáshoz: az utolsó Árpád-házi király, III. András lesz a főszereplője. Az újabb királytörténet plakátja is szimbolikus, az országalmából fa burjánzik szét, erős gyökérzettel, büszkén. De erről még később.

Buthy Lilla

Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója

Forrás: Horváth-Buthy Lilla

A folytatás víziója természetesen már élénken él a rendezőben, a lehetőségek és helyszínek tárháza pedig igencsak izgalmas és sokféle. Egy biztos: az Anjou dinasztia első királya, Károly Róbert (I. Károly) már vagy a Zichy-ligetben, a Bartók Béla téren, a Szent István szobor környékén, az Aranybulla Emlékműnél, vagy akár a Gorsium területén kaphatja meg szertartásjáték keretében az uralkodói jelvényeit.

Cser-Palkovics András elmondta, a helyszínváltozásnak három oka van, az egyik az összefoglaló jellege az előadásnak, a másik a költségek, amik jelentősen megugrottak. „Célunk, hogy a lelkekben újjá lehessen építeni a koronázó bazilikát”. Szikora János pályázatának egyik fontos kitétele volt ez, ami pedig a harmadik indok, hiszen ez több aspektusban is megvalósult, s egyik fontos eszköze volt ez az előadássorozat.

- Egy tízéves ciklus véget ér. III. András az Árpád-ház utolsó uralkodója, az utolsó aranyágacska – kezdte Szikora János rendező, aki a plakátra mutatva kifejtette, ez az előadás azonban nem a kihalásról szól. Ez egy virágzó fát mutat, ebben a ciklusban a virágzó fának a gyökerét akartuk megmutatni a nézőknek. Ez az erős, megtartó erejű gyökérzet, ami az Árpád-ház, elengedhetetlenül fontos volt ahhoz, hogy később az ország az évszázadok viharaiban is megmaradjon.

- Talán III. Andrásról tudunk a legkevesebbet, még a történelemkönyvek is átlapoznak felette – indokolta a rendező, miért kihívás őt életre kelteni, és miért érzi úgy, eddig ez a legkeményebb feladata.

Újságírói kérdésre a teátrum igazgatója elmondta, még egyelőre meghagyják a titkok és a homály izgalmában, kiben ölt testet III. András: a főszereplők nevét, a teljes szereplőlistát jövő héten közlik majd egy országos sajtótájékoztató keretében. És akkor a végére a közérdekű, de talán a legfontosabb rész: a Koronázási Szertartásjátéknak, (III. András – Az utolsó aranyágacska) a Nemzeti Emlékhely ad otthont, az időpont augusztus 19-21, 21 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában