Frissen Fejérből

2022.07.26. 14:49

Épül az új városközpont, ahol üzletek, irodák és helyi termelők is helyet kapnak (videó)

Gőzerővel folyik a munka a belváros szívében, hogy mielőbb elkészüljön a közösség új központja, a helyi termelők új értékesítő helye és nem utolsó sorban a fiatalok háza és az ezeket együttesen szolgáló létesítmény, illetve mélygarázs.

Palocsai Jenő

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

A sarokban mezőgazdasági, aztán festék-, végül műanyag csodákat áruló bolt. Ez volt a régi lovarda egyre pusztuló falai mögött, míg a hozzátákolt hullámpalás épületekben rövidárubolt, kocsma, és bútorüzlet működött. A külső részen egyik bódéban grillhúst, a másikban gyümölcsöt, a harmadikban virágot lehetett kapni, míg egy falakkal körülhatárolt részen minden pénteken hajnalban felkapcsolódott a reziszta izzók hosszú sora, megadva a jelet a piac kezdetére. 

Aztán egyszer csak a piac lekerült a buszpályaudvar mellé és a régi helyén egy munkagödör mélyült, melyben kamionok forogtak, egyik a másik után. Azóta egyre folyik a beton a zsaluzatba, pattog a hegesztő, forognak a daruk, és járnak a szorgalmas munkáskezek, hogy egyszer majd, vagyis előreláthatóan 2023. szeptemberének első napjára, birtokba vehesse a közösség, az új piacteret, melynek lesz fedett és nyitott árusítóhelye is. A földszinten négy üzlet lesz, az emeleten pedig irodák és a tervek szerint a készülő padlástérben később akár lakásokat is ki lehet majd alakítani.

Ha valaki arra jár, most látja csak igazán, hogy a lovarda épülete milyen hatalmas, magas nyeregtetővel fedett épület. Külső vakolata már nem stabil, ezért a szakemberek eltávolítják azt, napvilágra hozva ezáltal a vegyes falazatot, mely arról árulkodik, hogy akkoriban minden követ, tégladarabot felhasználtak az építkezéshez, ami csak kéznél volt. Nemcsak a vakolat lesz új, a héjazat is. 

A Perczel Mór Technikum Deák Ferenc utcai kerítésével szemben lesz a bejárata a több mint hetven férőhelyes mélygarázsnak, ahol több mozgássérült megállóhelyet is kialakítanak. Ugyanennél a bejáratnál lesz a kerékpártároló is, és innen indul a kétajtós lift a felső emeletre. 

Jelenleg 30-40 fő dolgozik a hőséggel és a feladattal küzdve a helyszínen. Ők az acélszerkezet-építők, a vasbetonkészítők és a kőművesek. Két kosaras autóból szerelik a leendő piac tetejét tartó szerkezetet. Egy nagy daru segíti a vasbetonkészítők munkáját és az egész építkezést uralja egy toronydaru, mely minden munkafolyamatból kiveszi a részét, a maga 23,5 méteres magasságával és az 55 méter hosszú gémmel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában