Csípőfogó általi halálos ítélet?

2022.07.27. 17:30

Elvágott fékek: Akár két autó utasai is meghalhattak volna egy rossz tréfa miatt Fehérváron

Egy csípőfogó segítségével több autóban is olyan kárt tettek a városban, ami akár már az első sarkon is komoly, akár halálos balesetet okozhatott volna. Érthetetlen okból mégsem történt feljelentés.

Palocsai Jenő

Képünk illusztráció!

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Különös dolog történt a Budai úton álló aranyíves gyorsétterem parkolójában. Valaki elvágta egy autó fékcsöveit egy egyszerű csípőfogó segítségével, pontosabban nem is egyet, ugyanis az egyik sértett információi szerint a mellette álló járművel is ezt tették.

Egy fehérvári közösségi oldalon talált posztból derült ki mindez, ahol a sértett udvariasan közölte jókívánságait az elkövetőnek. Egészen pontosan azt írta, hogy: – Kedves Idegen! Aki képes voltál elcsípni a fékcsövet a Budai mekiparkolóban! Remélem ez az összes örömöd egész életedben. Gyönyörű szépen látszik a csípőfogódnak a nyoma. És kedves ismeretlen autótulajdonos, aki ugyanúgy járt, mint én! Remélem időben észrevetted és nem lett bajod. Nem fogok feljelentést tenni, mert egy kamera sincs, amely rálátna. Inkább csak tapasztalatként írtam ki. Nagyon vigyázzatok, úgy látszik, vannak köztünk patkányok is. Szeretem Székesfehérvárt.

Sok kamera van a gyorsétterem környékén, és állandóan mozgásban van ott egy-egy biztonsági őr, mégis megtörténhetett a dolog. Emellett a posztot író sértett valóban nem tett feljelentést, ugyanis az ügy folytatására, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények gyakoriságára vonatkozó kérdéseinkre a Székesfehérvári Rendőrkapitányság azt a választ adta: – Az önök által megjelölt esettel kapcsolatban sem bejelentés, sem feljelentés nem érkezett hozzánk válaszadásunkig. Fejér megyében egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen cselekmény miatt érkezzen állampolgári jelzés, és mivel a hatóság tudomására nem jutott ilyen jellegű jogsértés az elmúlt hónapokban, ezért rendőrségi eljárás sem indult.

Mindenkinek a legrosszabb jut első körben eszébe. Ki ne látott volna már olyan filmet, ahol a sebészi pontossággal, a csak részben elfűrészelt fékcső éppen a mélybe tartó szerpentin első kanyarjaiban mondja fel a szolgálatot, ami miatt átszakítja a jármű a vele szemközt elhelyezkedő, védtelen szalagkorlátot. Azonban Tóth Gábor, Móron és környékén dolgozó autószerelő elmondta: – Arra a kérdésre, hogy miért vágta el a fékcsövet a tettes, nem tudok válaszolni, ezt tőle kell megkérdezni, ám azt, hogy hogyan, az már könnyebb. A kerék mellett könnyedén el lehet vágni a több rétegű gumicsövet, akár egy szikével is, és beljebb, a fémből készült szakaszokon is egy csípőfogóval, ám ha szabálykövető módon elvégzett ellenőrzéssel indulunk el a kocsival, akkor könnyedén kiküszöbölhető ez a veszélyforrás, ugyanis a sérült fékrendszernek egyértelmű jelei vannak. Ahogy beülünk az autóba, azonnal rálépünk a két pedálra: kuplung, fék. Ha valaki rést vág a rendszeren, akkor a pedál egész egyszerűen beesik, vagyis szinte lehetetlen nem észrevenni, hogy valaki hozzányúlt.

Persze az autószerelőnél is próbálkoztunk a filmes jelenettel, vagyis megkérdeztük, hogy ha valahogyan mégis el tud indulni a fékeveszett autó, akkor milyen más lehetőségeink vannak a megállásra, vagy legalább a jármű fékezésére, lassítására az esetleges károk csökkentésére? Tóth Gábor elmondta: – A kézifék még járható út lehet, vagyis ha mechanikus, akkor húzzuk felfelé a kart, hogy mielőbb csökkenjen a sebesség. Az elektromos rögzítőfék esetén sem kell kétségbe esni, ehelyett inkább nyomkodni kell a gombot.

Azt is megtudtuk, hogy ez vagy valami rossz tréfa, esetleg valami üzenet vagy bosszú lehet, ugyanis a régi járműveknél megszokott rézcső már a múlté. Már kizárólag egyszerű fém fékcsövek vannak a rendszerben és többrétegű, erősített gumicsövek, vagyis színesfémleadásból származó gazdasági előnyt nem lehet a fékrendszer darabjaiból kovácsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában