Tarthatatlan állapotok a Rákóczi utcában

2022.07.18. 11:35

"Fél Fehérvár" idehordja a szemetét: mit lehet tenni a szemétturizmus ellen?

A Rákóczi utca egyik tízemeletese mellett négy kommunális hulladékgyűjtő kuka van, ám, amint arról az egyik ott lakó is írt az ismert közösségi oldalon, időközönként elképesztő módon felgyűlik itt a szemét, a kukák "túlcsordulnak".

Hajdú Marianna

Nem túl szép látvány

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Miért nem lehet rendezni a környéket és ketreces szeméttárolót csinálni ennek a gusztustalan állapotnak a felszámolására? - tette fel a kérdést a posztoló, aki szerint ez egy sorozatosan előforduló hányinger, de egyben környezetszennyezés is. Egy nagyobb szél könnyűszerrel viszi a papír és műanyag hulladékot szerte-széjjel, kedve szerint.

Horváth Miklósné, Víziváros képviselője kérdésünkre elmondta, hogy őt bármikor lehet keresni a felmerülő problémával, azonnal intézkedik. 

– A legutóbbi lomtalanítás alkalmával volt olyan hulladékgyűjtő hely, ahol rengeteg gyűlt össze, és a közös képviselő azonnal értesített. Így tudtam jelezni a depónia vezetése felé a problémát, akik még aznap kijöttek és elszállították az összes kihelyezett hulladékot, soron kívül. De mindenképpen fontos megjegyeznem, hogy ezt azonnal be kell jelenteni ha ilyennel találkoznak.

A környéken minden héten hétfőn és csütörtökön ürítik a szelektív hulladékgyűjtőket. A környéken talán egy vagy két hely van, ahol a szelektív hulladékgyűjtőket a lakók bekerítették. 

Forrás: Fehér Gábor / FMH

– A vegyeshulladék tárolók – azaz a hagyományos kukák – vannak a lakótelepeken ketrecben elzárva. Ezt a lakosság vagy a társasház rendeli meg a városgondnokságnál. A szelektív hulladékoknál nincs ketreces rendszer, pont azért, mert arra szeretnénk kezdettől fogva kapacitálni mindenkit, hogy akinek szelektív hulladéka van, azt oda helyezze be korlátozás nélkül – tudtuk meg Steigerwald Tibortól, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Hozzátette: - Nem szeretnénk erre korlátot szabni, pontosan azért, hogy minél nagyobb legyen a szelektív hulladék aránya. A szelektív hulladékgyűjtők nincsenek, vagy nagyon kicsi arányban vannak ketrecben. Hetente kétszer ürítjük, ami gyakoribb a jogszabályban előírtnál és a szelektív gyűjtő pontoknak és környéküknek a takarítása a mi feladatunk.

Az ügyvezető kér mindenkit, aki a hulladékgyűjtő pontokon nagyobb felhalmozódást tapasztal, vagy bármilyen panasza van, keresse először a szolgáltatót, akik igyekeznek minden esetben megoldást találni.

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Amint megtudtuk, a kihelyezett szelektív gyűjtőkhöz is van lehetőség ketreceket igényelni. Első lépésként a közös képviselőknek jelezniük kell az önkormányzati képviselő felé, hogy szeretnének a kukaketrecet vásárolni. Az ár változó lehet, a mérettől és a területtől függően, ami a városgondnokság által készített árajánlat tartalmaz. Ez akár millión felüli tétel is lehet, ezt az adott épületnek kell állnia.

A városgondnokság felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a megfelelő helyszín a ketrecek felállítására. A város minden pontján szinte egyedi esetek vannak, ahol a kukákat tárolják. Ezt minden esetben a városgondnokságnak fel kell mérnie. Azt tudni kell, hogy nem minden hely alkalmas kitenni a kuka ketreceket. Sajnos ezzel is számolni kell.  

Vajon mi lesz a megoldás a Rákóczi utcai állapotok megszüntetésére?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában