Elismeréseket adtak át

2022.06.14. 11:30

Védőnők nagy napját ünnepelték Fehérváron

Nagyszabású ünnepségen, a Védőnők napján köszönték meg a védőnők munkáját kedden a Magyar Király Hotelben. Kiváló elismeréseket kaptak a járási szakemberek.

S. Töttő Rita

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Az idei évben is megrendezte a Védőnők Napját – karöltve a Magyar Védőnők Egyesületével és a Fejér Megyei Kormányhivatallal – a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Megyei Területi Szervezete. Bokorné Sike Erika elnök, valamint Krisztián Erika megyei tiszti főorvos köszöntötte a résztvevőket a hosszú, koronavírussal terhelt nehéz évek után.

– Tizedik alkalommal szervezzük a Védőnők Napját. A pandémia miatt erre két éve nem kerülhetett sor, így külön öröm, hogy ismét teret adhattunk a találkozásnak, ünneplésnek, s különösen, hogy a munkáltatóik ismét elismerhetik őket - fogalmazott Bokorné Sike Erika. Dancs Norbert, a kormányhivatal járási hivatalának vezetője támogatásáról biztosította a védőnőket köszöntőjében, majd pedig Östör Annamária tanácsnok szólt az egybegyűltekhez: 

– A járvány idején azt láttam, mennyire hiányoztak a védőnők a családok életéből. Mégis mindig megoldották, hogy valahogyan segítsenek - online vagy interneten. Hiányoztak Székesfehérvár városának is, hiszen minden egészségügyi programon ott voltak. Remélem, ennek már a végére értünk, s új korszakot indíthatunk a városrészi egészségügyi szűrések újraindulásával. 

Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője szintén köszöntötte a védőnőket - Bucsi László főigazgató nevében is. A Covid "legnagyobb" közepén sikerült fejleszteni az osztályt, átalakítani a megszokott rendszert, mutatott rá, s megköszönte a védőnők és az osztály dolgozóinak munkáját ebben a nehéz időszakban is.

Elismeréseket adtak át, szakmai előadást és ünnepi műsort hallgattak a Védőnők Napján
Forrás: Fehér Gábor / FMH

Szabó-Bakos Zoltánné nyugdíjazott ápolási igazgató , a Magyar Szakdolgozói Kamara országos szervezetének képviseletében rámutatott: a védőnők a jelen mintái a jövő nemzedékének, hiszen az ő munkájuk alapján döntenek a mai fiatalok arról, hogy rálépjenek-e erre az útra. Szólt a szakdolgozói kamara fejlesztéseiről, terveiről, majd pedig Krisztián Erika megyei tisztifőorvos köszöntötte az egybegyűlteket s azokat is, akik most épp a munkájuk miatt nem lehetnek a rendezvényen: 

– Másokért dolgoznak mindig, legyen ezért ez az az alkalom, amikor visszakapnak valamit abból, amit ők tesznek az emberekért - fogalmazott. Polyákné Gulyás Erika megyei védőnő méltatta az idei ünnepségen az elismerteket, a díjakat pedig Dancs Norbert, Krisztián Erika és Bokorné Sike Erika adta át. 

Az eseményen „Kiváló védőnő” elismerést vehetett át Szilvágyi Szilvia székesfehérvári védőnő, aki évtizedek óta dolgozik védőnőként Székesfehérváron a Széchenyi úti tanácsadóban. Méltatásából kiderült: „Szakmai tudása, tapasztalata mellett finom, empatikus személyisége, szeretete az, amivel mind gondozottjai, mind kollégái körében méltán elfogadott, kedvelt védőnő. Mindig kedves, mosolygós, szolgálatkész, személyisége nyugalmat áraszt. Szociálisan rendkívül érzékeny. Gondozottjai, munkatársai mindig számíthatnak rá, Ő a Széchenyi tanácsadó tyúkanyója.”

Elismerésben részesült továbbá Kassai Márta területi védőnő, a seregélyesi szolgálat munkatársa, aki napi 24 órás szolgálatot tesz a helyieknek. „A településen megrendezésre kerülő falunapon, közösségi rendezvényeken rendszeresen végez szűréseket a lakosság részére.  Nagyon népszerű az évek óta működő Baba-mama klub, melyet Zsuppánné Kucsera Mónika kolléganőjével együtt vezet. Tanító védőnőként szintén kiváló munkát végez. Egyre több védőnő dolgozik már, akik tőle tanulták a szakma szépségét és nehézségét.”

Díjazták a sárosdi védőnői szolgálatot, azaz Maróti Dóra és Márkus Kinga védőnőket, akikre biztos pontként számíthatnak az anyukák. „A kolléganők empatikus emberi hozzáállása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a területi védőnői tevékenységet mind a munkáltató, mind a lakosság megbecsülje. Mindketten jelenleg is képzik magukat, hogy minél szélesebb körű tudással támogathassák a családokat, illetve a megszerzett új ismeretekkel segítsék a védőnői hivatás fejlődését. Elhivatottságuk, derűs hangulatuk jókedvet varázsol a tanácsadóba belépő gondozottaknak.”

„Kiváló védőnő” elismerést kapott Bedőcs Adrienn területi védőnő, Dunaújváros Egészségmegőrzési Központ Védőnői Szolgálatának munkatársa is. Elismerésekor elmondták: kollégái úgy tekintenek rá, hogy kedves, de igen határozott, remek szervező, megbízható munkatárs, aki „tudja, mikor kell beavatkozni”. Munkája során rendszeresen és aktívan részt vesz a Szülők Iskolája valamint a Kismama Klub foglalkozásain, továbbá babamasszázs oktatóként segíti a csecsemős édesanyákat. Adrienn nagy türelemmel, szakmai elhivatottsággal, és fáradhatatlanul támogatja gondozottjait. 

Szintén kitüntették kiváló munkájáért Pölöskeyné Máté Valéria területi védőnőt, Gyúró-Kajászó Védőnői szolgálat munkatársát is. Róla elmondták: „Nem kímélve a szabad idejét, a hétvégéket sem, rendszeresen szervez a lakosság részére csoportos egészségnevelési, ingyenes szűrési programokat, melyeken több százan vesznek részt minden évben.” „Valikának” kiemelték a férjét is, aki „rendszeresen támogatja és rendíthetetlenül segíti a rendezvények szervezésében, lebonyolításában, legyen az Anyatejes világnap, anyák napja, falunap, gyermeknap, karácsonyi vagy húsvéti rendezvény, faültetés.” A védőnő nagy türelemmel, szakmai elhivatottsággal, és fáradhatatlanul támogatja gondozottjait. 

„Kiváló védőnő” elismerésben részesült idén Sekkné Steiner Anita területi védőnő, a bakonycsernyei szolgálat szakembere is, aki tizenkilenc éve segíti a rászoruló családokat a csecsemő korosztálytól a legidősebbekig. Méltatásában elhangzott: „Havi két alkalommal tart kolléganőjével Baba-mama klubot, ahova rendszeresen szakembereket hívnak meg: óvodapedagógust, könyvtárost, babaúszás oktatót, pszichológust, és még tovább folytathatnánk a meghívottak felsorolását. Az Anyatejes táplálás világnapja rendezvényen ünnepélyes keretek között köszöntik a település édesanyáit.” Továbbá: „Empatikus személyisége, közvetlensége, megnyerő természete a kolleganői és gondozottjai körében is népszerűvé tették.”

A díjátadás után a Gorsium Gimnázium Szakgimnázium és Technikum zeneművész és táncművész kiválóságai adtak ünnepi műsort, majd „Médiaburokba zárt generáció-Megtalálják e- a tinik az értékes tartalmakat?” címmel tartott elődást Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában