Frissen Fejérből

2022.06.24. 16:36

Széchenyi István mellszobrot kapott a technikum (videó)

Igazán megható pillanatoknak lehettünk szem-és fültanúi a Széchenyi István Műszaki Technikum udvarán péntek délelőtt, ahol Cséri Lajos szobrászművész alkotása új otthonra talált, Nagy Gábor, az Alba Regia SC korábbi elnökének – Isten nyugosztalja őket – családja által. Biztosak vagyunk benne, hogy a két jeles ember mosolyogva tekintett le az égből büszke magyarként az utókorra.

Kecskés Zoltán

Nagy Gábor lányai – Boglárka, Krisztina, Aranka – büszkén leplezték le édesapjuk örökségét

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Nem véletlen, hogy a szobrászművész Gróf Széchenyi István mellszobra éppen a fehérvári intézményhez került. A kosarasok aranykorszakának emblematikus vezetője, Nagy Gábor lányai – Krisztina, Boglárka és Aranka – megható ünnepi beszédünkben elmondták, hogy a Széchenyi István Műszaki Technikum különleges helyet foglalt és foglal el az életükben.

– Amikor megörököltük édesapánktól ezt a művészi alkotást, sokat gondolkoztunk, hogy hol lehetne a legméltóbb helye. Nagy büszkesége és öröme volt ez az ajándék apunak, melyet Cséri Lajos szobrászművésztől kapott. Kettejüket a kölcsönös tisztelet, egymás nagyra értékelése jellemezte. Szerettük volna, hogy ha a mi Széchenyinket sokan megcsodálhatják egy olyan helyen, ahol régi és új családunknak is számos összefonódása van.

Az intézmény igazgatója, Horváth Lajos Zoltán beszédében kiemelte, hogy milyen fontos szellemi örökséget őriznek immáron a 83 éves iskolában és hogy mennyire büszkén viselik a legnagyobb magyar nevét. Felszólalásában a hála hangján szólt az adományozó Nagy családhoz, akik a Gróf Széchenyi-díj aranyfokozatú elismerését is átvehették a nemes gesztusért cserébe. Ezt követően pedig együtt leplezték le Cséri Lajos szobrászművész alkotását a tanulók és a vendégek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában