Lehet, hogy életet mentettünk

2022.06.11. 20:00

Szabadon lógtak a villanyvezetékek egy fehérvári bölcsi melletti póznán - Riasztottuk az E-On-t!

A hétköznapok rohanása, közöny, figyelmetlenség. Az okok, melyek miatt sokszor elmegyünk valami mellett, ami pedig akár veszélyes is lehet. Mégsem foglalkozunk vele, mert félünk, bonyolult és időigényes az ügyintézés. Pedig van, ami néhány perc alatt elintézhető.

Borsányi Bea

Ez a képünk még reggel készült: a villanyoszlopnak támasztva a dobozfedél

Forrás: Nagy Zoltán Péter / FMH

A járdaszakaszt, amelynek szomszédságában egy bölcsi is található, s amelynek még külön közterületi neve sincs, lámpasor világítja meg esténként. Az oszlopokat elnézve, egészen biztosan nem mai darabok: betonból készültek, egyik-másik már megrepedt és olyat is találtunk, amin körbetekert dróttal biztosították, hogy a lámpatest ne essen le az oszlop tetejéről. Ám ezek legfeljebb esztétikai problémát jelentenek. Nem úgy, mint az egyik, a bejárattól nem messze eső oszlop, amelynek az alján vélhetően régebb óta nyitva a vezetékeket rejtő doboz, ajtaja az oszlopnak támasztva, a földön áll. Erre lettünk figyelmesek. A vezetékek ugyan nem lógtak ki a dobozból, ám mivel a villanyoszlopok esténként világítanak, feltételeztük, áram is fut bennük. Egy kíváncsi kis kéz – de akár nagy kéz is – bármikor szabadon benyúlhatott volna a vezetékek közé.

Forrás: Nagy Zoltán Péter / FMH

A legtöbben ilyenkor képet készítenek, a fotó pedig felkerül a közösségi oldalra, ahol aztán megindul a kommentháború és mindenki „osztja az észt”, meg szidja a szolgáltató hanyagságát. Pedig semmibe sem kerülne bejelenteni a hibát. Mi megtettük.

Az interneten felkerestük az E.On honlapját. A lakossági felületen az elérhetőségek menüpont alatt meg is találtuk az áram-hibabejelentésre vonatkozó oldalt. Innen azt is megtudtuk, hogy közvilágítási hibát telefonon, online vagy applikáción keresztül lehet bejelenteni. Mivel az applikáció csak negyvenkét hazai település esetén működik és ezek között Székesfehérvár – a lista tanúsága szerint – nem szerepel, ez a megoldás kiesett.

Az online megoldás pedig azért nem jöhetett szóba, mert csak pontos utcanévvel és házszámmal lehet hibát bejelenteni (esetünkben a közterületnek nincs neve), illetve bejelentést ezen a felületen csak akkor tudunk tenni, ha nem működik a közvilágítás. Olyan lehetőség azonban nem volt, ahol jelezhettük volna, szabadon állnak a vezetékek a villanyoszlopon. Ezért aztán a 24 órában rendelkezésre álló közvilágítási hibabejelentő számát tárcsáztuk.

A bejelentés után visszarögzítették a helyére a kis ajtócskát Forrás: Nagy Zoltán Péter / FMH

Az ügyintézővel történt egyeztetés után referenciaszámot is kaptunk, ahol a későbbiekben érdeklődhetünk, megtörtént-e a hiba elhárítása. Erre azonban nem volt szükség. A bejelentést követően – mivel elmondásunk alapján az E.On szakemberei életveszélyesnek minősítették a helyzetet – a dobozt alig egy órával később lezárták.

A tanulság? Ahogy egyik kollégánk megjegyezte: „Nem a közösségi oldalon kell őrjöngésbe fogni, kommentelgetni, posztolgatni, ha ilyen anomáliát lát az ember. Jelentse be a szolgáltatónak és láss csodát, működik! Kipróbáltuk, megoldódott.”
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában