Nincs két szívvel élt élet

2022.06.04. 16:22

Spányi Antal megyés püspök hívta imádságra a híveket Bodajkon

A papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak szombaton a bodajki kegyhelyen.

Tihanyi Tamás

A világi segítők a megyés püspöktől kapták meg megbízóleveleiket

Forrás: Tihanyi Tamás

Nemrégiben az ukrajnai háború miatt érkeztek zarándokok a helyszínre, ahová Spányi Antal megyés püspök ismét imádságra hívta az egyházmegye papságát, a szerzeteseket, a fiatalokat, a családokat, a 15 éve a megyei főpásztor által életre alapított Prohászka Imaszövetség tagjait. A megjelentek a Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyén együtt fohászkodtak az új papi és szerzetesi, szerzetesnői hivatásokért. – Szép emlékeink vannak jó papjainkról, akik élték a hitet, sok boldog lelket vezetve az üdvösség útján. Nem szabad elfeledkeznünk róluk, példájukról – mondta a szentmisén Spányi Antal. Azzal folytatta, hogy ma nehéz helyzetben van az egyház, mert csak kevesen hallják meg az Úr hívó szavát. Elismerte, hogy korunkban, a sok kísértés közepette nehéz kitartani a rengeteg tanulással és lemondással járó papi vagy szerzetesi hivatás mellett, ezért sajnos mindig vannak, akik meghátrálnak. Gyakran „a lélek kész, de a test gyönge”, de „nincs két szívvel élt élet”.

– Aki a kezét egyszer az eke szarvára teszi, az ne nézzen hátra –  idézte a régi mondást a megye főpásztora, majd azért imádkozott, hogy az Úr továbbra is gondoskodjék egyházáról, olyan ifjakért, akik vállalják a papi és szerzetesi hivatást, vállalják a hitet és így üdvözülnek. – A jó pap, a hűséges szerzetes boldog ember, mert Isten embere! Boldog és áldásos az élet, amely Krisztushoz tartozik – zárta homíliáját Spányi Antal, aki nem feledkezett meg szólni a Nemzeti Összetartozás Napján a határon túl élő, és a világban szétszóratott magyarokról.

A szabadtéri szentmise végén összesen tizenhat világi lelkipásztori munkatárs (Piliscsabáról, Tárnokról, Sárszentmihályról, Mezőfalváról, Csákvárról, Érdről, Pátyról, Torbágyról, Fehérvárról és Bicskéről) vette át megbízólevelét. A szentmise után szentségimádás és szentségi körmenet következett, majd az egyházmegye női és férfi szerzetesrendjei, valamint az egyházmegye papnövendékei mutatkoztak be. Az imádságos együttlét litániával zárult.

Az egyházmegye 157 plébániájának jelenleg csak 49 papja van, akad olyan, akinek egymagában 16 helyen kell hivatását teljesítenie, ami rendkívüli feladat. Az egyházmegyében 6 szerzetesi közösség hirdeti Isten igéjét. A megyei főpásztor legközelebb június 23-án két kispapot szentel majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában