Frissen Fejérből

2022.06.27. 07:15

Repkedő őrület Jenőben - Drónok lepték el a települést (videó)

Szombaton és vasárnap egész nap folyt a küzdelem a leggyorsabb és a legügyesebb drón harcosok között a sportpályán.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

2016. óta rendezik meg a magyar bajnokságokat, idén immár a hatodik alkalommal.

A versenyzők minden életkorból és minden háttérrel rendelkeznek, nagyon széles a paletta. Egyvalami közös minden résztvevőben: mindenki a drónok szerelmese. Ezen kívül van egy nagyon erős technikai affinitásuk, mivel a gépeket saját maguknak építik. A drónoknak egyike sem kereskedelmileg megvásárolható típus. Az alkatrészeket természetesen meg lehet vásárolni külön, de valamennyi kivétel nélkül saját elképzelés, saját tervezés, sőt saját fejlesztés. A versenyzők ügyességük és gépeik gyorsasága mellett a tervezői és kivitelezői tehetségüket is mérlegre teszik. Van, aki még a drónjának a karbon vázat is saját maga önti formába. Nagy a felelősség. A magyar bajnok képviseli majd a hazai drón versenyzőket a nemzetközi porondon.

Csajtai Kristóf, a Drone Racing Hungary verseny szervezője kalauzolt a versenyszabályok útvesztőjében:

– Az első nap a gyakorlónap volt, második nap már reggeltől délután kettőig egy kvalifikációs szakasz zajlik, ami kiválasztja a leggyorsabb 16 pilótát. Ők pedig dupla kieséses versenyben küzdenek egymással, a teniszhez hasonlóan. 

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Az idei magyar bajnokságnak a Jenő Kupa, a negyedik futama, még legalább három van hátra. Világbajnokságot utoljára 2019-ben rendeztek. 

– A járvány okozta helyzet sajnos összekuszálta ezeket a versenyeket is. Alapvetően ennek a bajnokságnak az a célja, hogy a verseny három helyezettjét a későbbiekben a világbajnokságra nevezzük, mint a három legjobb magyart pilótát.

Idén világjátékokat rendeznek majd, ami a nem olimpiai sportágaknak az olimpiája. Oda a világkupa pontok alapján juthat ki magyar versenyző, aki jelenleg a legjobb magyar pilóta. 

– Jelenleg világbajnokságról még hivatalos visszajelzést nem kaptunk, várhatóan idén nem is rendeznek. 

A versenyzőknek gyakorlatilag egy akadálypályán kell teljesíteni, adott szabályrendszerrel. Az akadályoknak van egy sorrendje. Vannak – úgymond – akadályvételi szabályok. A lényeg, hogy három kört kell teljesíteni a pályán, lehetőleg hibátlanul. Ennek a három körnek az összesített ideje határozza meg a versenyzők helyezését a kvalifikáció során. Idén 24 nevezőből – a selejtezők során kiválasztott – 16 versenyző, csoportokra bontva a klasszikus 4 fős csoportokat alkotnak. Két fő továbbjut, kettő kiesik. A körök teljesítése során a legfontosabb az ügyesség és a gyorsaság.

– A döntőbe négy fő kerülhet, ahol arra törekszünk, hogy ne a szerencse játsszon szerepet, az első hely megszerzésében. Ezért van az a játékforma, ahol kétszer kell győzni. A döntő addig ismétlődik, amíg valaki kétszer nem szerzi meg az első helyet.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában